Áder János köztársasági elnök határozata szerint Fekete György "több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve és aktív kulturális közéleti tevékenysége, valamint a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását elkötelezetten szolgáló munkája elismeréseként" kapta meg a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét.

Fekete Györgyöt a kormányfő a kitüntetés átadása előtt a magyar kultúra elszánt és kipróbált harcosaként, művészként, kultúrpolitikusként, az MMA kiépítőjeként és őreként köszöntötte.

QP | Quality Placement

Fekete György nem is egy, de legalább két életműnyi munkát végzett el: 1994-ben egy teljes művészi és kultúrpolitikai életpálya után nyugdíjba vonult, mégis előbb országgyűlési képviselő lett, a KDNP alelnöke, az elmúlt hat évben pedig felépítette "Magyarország legjelentősebb kulturális intézményét", a Magyar Művészeti Akadémiát - méltatta a kitüntetettet a miniszterelnök.

Fekete György megtanult "a szocializmuson belül a szocializmuson kívül" élni, hogy az Antall-kormány államtitkáraként létrehozta a Nemzeti Kulturális Alapot, majd az utóbbi években kiépítette "a magyar kultúra csúcsintézményét", az MMA-t, "tökéletes összhangban azzal, ahogy Makovecz Imre megálmodta" - méltatta Fekete Györgyöt a miniszterelnök.

A 2012 novemberében köztestületté alakult MMA elődjét húsz évvel ezelőtt egyesületként alapította Makovecz Imre építész más jobboldali beállítottságú művészekkel, építészekkel együtt. A sajtóban gyakran "ellenakadémiának" is nevezett, s az alkotmányba beemelt MMA eddigi elnöke Fekete György belsőépítész volt. A magyar kormány sokmilliárdos költségvetési támogatást és ingatlanvagyont bocsátott az elmúlt években a szervezet rendelkezésére - a szerk.

Fekete György a kitüntetés átvétele után köszönetet mondott azért, hogy hat évvel ezelőtt az MMA létrehozásában a kormány és a miniszterelnök partneréül fogadta őt. Kevés az olyan alkotóművész, aki ebben a korban kapja élete legnagyobb feladatát, nagyobb feladatot, mint hogy saját életművét létrehozza - emlékezett az akadémia élén eltöltött időszakra a köztestület távozó elnöke.

A nyitókép forrása: MTI Fotó/Illyés Tibor