Pénzügyi megrázkódtatást él át a világ és nem általános gazdasági válságot - mondta Csaba László akadémikus. A Közép-európai Egyetem professzora figyelmeztetett: a várakozásoknak óriási szerepe van a gazdasági helyzet alakításában, s a pesszimizmust nem támasztja alá a világkereskedelem alakulása, amely tavaly hat százalékkal bővült, az idén öt százalékkal nő és jövőre várhatóan 2-3 százalékkal.

Demján Sándor szerint hosszú válságra kell készülnünk. A TriGránit Fejlesztési Zrt. elnöke ismét elmondta: csak átfogó reformokkal lehet radikálisan javítani Magyarország versenyképességén, de ehhez nagykoalíciós politikai felállás szükséges.

Ha Magyarországon nem tudjuk megteremteni a munka iránti tiszteletet, magunk mögött hagyni a dzsentri mentalitást, s nem tudunk változtatni azon a deformált gondolkodásmódon, amely érzelmi és nem érdek alapon választ politikai pártokat, akkor Magyarország tovább hanyatlik majd - idézte Demjánt az MTI.

Demján Sándor az oktatási rendszer torzulásáról is beszélt, emlékeztetve arra, hogy amikor az Orbán-kormány meghirdette a második diploma ingyenességét akkor 190 ezren jelentkeztek felsőfokú oktatásra, miközben szakmunkásképzésre csak 31 ezren.

"A tudásalapú társadalomban számomra fontosabbak a jól képzett szakmunkások, mint a szociológusok és pszichológusok" - mondta a TriGránit elnöke. A hatékonyságot le lehet mérni azon is, hogy hány diákot tanít egy pedagógus, nos ez Nyugat-Európában 25, nálunk viszont 10 - tette hozzá.

Bár az adórendszer szükséges változtatásához jelenleg igen szűk a gazdaságpolitika mozgástere, a következő három-négy évben a GDP 50 százalékáról 40 százalék alá kell szorítani az újraelosztás arányát - jelentette ki Oszkó Péter. A Deloitte elnök-vezérigazgatója szerint csak a költségvetési kiadások csökkentése adhat alapot a már "százszor elmondott adó és járulékcsökkentések bevezetésére".

Nincs ma realitása annak, hogy a fekete-szürke gazdaságban eltitkolt legalább ezer milliárd forint adó befolyik a költségvetésbe a jelenlegi adóterhelés mellett, mert akkor vállalkozások sokasága szűnne meg - jelezte Oszkó Péter. Demján Sándor ezzel úgy vélte, ezzel 1,5 millióra nőne a munkanélküliek száma.

A Deloitte elnök-vezérigazgatója a 13 százalékos orosz és 19 százalékos egykulcsos adórendszerre áttért szlovák gazdaság kedvező példáját hozta fel a gazdaság kifehérítésének módszeréül, véleménye szerint ehhez adóátrendezés is járulhat: a munkát terhelő adók és járulékok csökkentése mellett például megemelhetők a vagyont terhelő adók.
QP | Quality Placement