Megújul a magyar cégek támogatása, júliustól év végéig lehet igénybe venni a Széchenyi kártya megújult konstrukcióját- mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendezvényén.

Döntött a kormány a Széchenyi kártya folytatásáról, július 1-től folytatódik a program, év végéig egy újabb fél éves időszak nyílik meg, hogy a kkv szektor olcsó és elérhető hitelforráshoz jusson – mondta Nagy.

A konstrukció értelmében maximum 3,5 százalékos kamat mellett elérhető a termék, ez fix arány, a futamidő végéig változatlan. Nagy szerint kedvező helyzet, hogy mind a vállalati, mind a lakossági hitelpiac kétszámjegyű növekedést mutat, ami támogatja a gazdasági növekedést, ez viszont mostanra jelentős részben államilag támogatott hiteleken múlik.

Ilyen a Széchenyi kártya is, amit két oldalról támogat az állam, egyrészt a kamat, másrészt a garancia felől.

Ha torzul a piac, hadd torzuljon

A jegybank kamatot emel az infláció ellen, ezért szigorodnak a hitelpiaci kondíciók, a bankok hitelezési hajlandósága csökkenten. Ebben a helyzetben megállapította a kormány, hogy ha magára hagyja a kvv szektort, akkor hitelstop alakulhat ki, egyik pillanatról a másikra megállhat a finanszírozás.

Ma már bankközi kamatlábak 7 százalék felett vannak, ehhez képest nagyon kedvező a 3,5 százalék. Ha nem lenne támogatott hitel, akkor 10 százalék feletti lenne a kamat – mondta Nagy.

Én sokkal fontosabbnak tartom a hosszú távú hatást mint a ciklikus hatást

-mondta  lapunk a program piactorzító esetleges hatásait firtató kérdésére Nagy Márton.

Most nem követő, hanem preventív megközelítést alkalmazunk – mondta Nagy. Láttuk, hogy mi történt és, hogy mi történhet ha a piacot magára hagyjuk – ezt nem várjuk meg – onnét nagyon nehéz feltámasztani a hitelezést.

Ebben az esetben lehet, hogy tömeges csődök jönnek, a bedőlések gyorsabba válthatnak, háborúban sokkal nagyobb létjogosultsága van egy ilyen intézkedésnek, ezért

A torzulás sokkal kisebb probléma

- mondta Nagy.

A Széchenyi kártya a hosszú távú növekedésre van, a potenciális növekedést védjük meg a programmal – tette hozzá.

Fél évig nyitva az ablak

Az új Széchenyi program keretében több ezer vállalat, több tízezer munkavállalója juthat egyszerűsített keretek között, különböző fejlesztési célokra kedvező forráshoz – mondta Parragh László az MKIK elnöke.

Kérdésünkre Nagy azzal indokolta, hogy csak fél évig tart a mostani kiírás, hogy ez egybe esik az uniós tervezési ciklusokkal.

Július 1-től indulna épp egy új tervezési időszak, a hat hónapos időkeretben jobban lehet előirányozni a támogatást.

A Széchenyi Kártya Program MAX hiteltermékei:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX a napi működési költségek biztosításához.
    Az igényelhető hitelkeret a korábbi 100 millióról 250 millió forintra emelkedik, a hitel maximális futamideje ezentúl akár 3 év is lehet, évi fix 3,5 százalék (az Energiakártya esetén 1 százalék) kamatozás mellett.
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekhez, 3 éves futamidőre, évi fix 3,5 százalék mellett.
  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX szinte minden beruházási hitelcél finanszírozásához az agrárszektorban is. A hitel futamideje továbbra is maximum 10 év, az igényelhető hitelösszeg akár 400 millió forint. A konstrukció keretében finanszírozható hitelcélok köre kibővül, a hitel használható a klasszikus beruházási célok (mint pl. új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb tárgyi eszköz beszerzés) mellett hitelkiváltásra, üzletészvásárlásra, ezenkívül agrár célú beruházások megvalósítására is. A hitel kamata évi fix 1,5 százalék, illetve energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő hitelek esetén évi fix 0,5 százalék.
  • Széchenyi Mikrohitel MAX a kormány döntése értelmében továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, illetve a hitelpiacon korlátozott hitelfelvételi lehetőséggel rendelkező, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások beruházási céljainak megvalósítására (pl. ingatlan vásárlás, egyéb tárgyi eszköz finanszírozásra) évi fix 1 százalék kamat mellett. A hitel maximális futamideje 10 év.
  • Széchenyi Lízingkonstrukció MAX pénzügyi lízingügyletek finanszírozására. A konstrukcióban a beruházási hitelek kiegészítéseként sor kerülhet mindenféle új vagy használt haszongépjárművek, gépek, berendezések és eszközök pénzügyi lízing keretében történő finanszírozására, akár 10 éves futamidővel. A lízing kamata évi fix 3,5 százalék.

A Program minden konstrukciója esetében a kamat a teljes futamidő alatt fix a vállalkozások kiszámítható teherviselése érekében.

Széchenyi Kártya Program MAX új konstrukciói:

  • 1 milliótól akár 400 millió forint hitelösszegig,
  • a teljes futamidő alatt fix kamattal,
  • a kormány által biztosított kamat-, kezelési költség- és kezességi díjtámogatással,
  • gyorsan, minimális adminisztrációval,
  • a mikro-, kis-és középvállalkozások mindenkori finanszírozási igényeihez igazodó különböző típusú finanszírozási lehetőségekkel állnak a vállalkozások rendelkezésére.

A Széchenyi Kártya Program MAX fenti elemei 2022 júliusától érhetőek el országszerte a Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban.