A megugró vendégéjszakák száma elsősorban a belföldi turistáknak köszönhető, akik általában is jelentős számban keltek útra az első őszi hónapban - olvasható a portálon.

Az erős szeptemberi számokban feltételezhetően két dolog is jelentős szerepet játszott: az egyik a kifejezetten meleg idő. Emellett vélhetőleg az is kifejezetten sokat dobhatott a statisztikákon, hogy szeptember első két napja hétvégére esett, így akik az utolsó percig kihasználták a nyári szünetet, azok hozzájárultak a növekvő vendégéjszakák számához.

Szeptemberben 3,1 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma, úgy, hogy a a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,5 százalékkal mérséklődött. Értelemszerűen így a belföldi vendégek által eltöltötteké ugrott meg, 7,9 százalékkal nőtt az eltöltött éjszakák száma előző év azonos időszakához képest.

Annak ellenére, hogy a külföldi vendégek kevesebb éjszakák töltöttek itt, a számuk minimális arányban, 0,8 százalékkal emelkedett, és megközelítette az 560 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette az 1,5 milliót és a szállodák kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A külföldiek számára - a nyári hónapokat kivéve - jellemzően Budapest a legfontosabb célpont, nem volt ez másképp most sem. A vendégéjszakák több mint felét a Budapest-Közép-Duna-vidék régióban töltötték, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában.

A visszaeső külföldi forgalmat jócskán ellensúlyozták a hazai turisták. A belföldi vendégek száma 7,7 százalékkal bővült, és meghaladta az 540 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 7,9 százalékkal nőtt, megközelítette az 1,2 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban és mindegyik turisztikai régióban emelkedett. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 10 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.