A Napi Gazdaság cikke

Évek óta ezres nagyságrendű a falopások száma: az állami és magánerdőkből eltulajdonított fa mennyisége pedig jelentősen meghaladja a 20 ezer köbmétert. Az erdészeti hatóságok számítása szerint az ismertté vált illegális fakitermelés miatt évente mintegy százhektárnyi terület tarvágásával egyenértékű állomány tűnik el. A lopások azonban - mivel mostanában már ritkább a valódi tarvágás, sokszor szálanként "ritkítják" az erdőket - legkevesebb tízszer ekkora területet érintenek. Újraerdősíteni az érintett redukált terület felén kell, ennek költsége hektáronként fél-egymillió forint között mozog.

Az elmúlt évben gyakorlatilag nem változott az erdészeti hatóságoknál bejelentett falopások mértéke 2007-hez képest, ugyanakkor az elzártabb magánerdőkben vagy az erdőgazdálkodóval nem rendelkező erdőkben esett károkról nem is mindig szerez tudomást a tulajdonos vagy a hatóság. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH) erdészeti igazgatóságának tájékoztatása szerint a tavaly ismertté vált esetekben tűzifaértéken számolva az ellopott faanyag értéke közel félmilliárd forint. A faanyag értékén felüli járulékos károkat - mint a kieső fanövendék, az újraerdősítés költsége, az erdő talajában, a természetben esett károk - értékét is hozzá kell számolni a valós érték megállapításához. Ezzel a kár megtöbbszöröződik - különösen akkor, ha védett területeket, nemzeti parkokat gyérítenek a tolvajok.

Az MSZH szerint főleg a nyugati országrészben egyre gyakoribb, hogy értékesebb fafajtákat - cseresznye, tölgy - lopnak, amelyeket nem tűzifaként, hanem fűrészrönkként értékesítenek. Felfutóban van a ritka fenyőfajtákról való díszítőgallygyűjtés is - ám ehhez sokszor az egész fát kivágják.
A lopások Észak-Magyarországon a leggyakoribbak - jellemző a szociális indíttatás, de egyre többször bukkannak üzletszerű tevékenység jeleire az erdészek. A hatóság szerint bár csökken a felderített esetek száma, a tényleges mérték nem változik. A probléma súlyát jelzi, hogy az új, jelenleg a parlament előtt lévő erdőtörvény már erdővédelmi szakszolgálat létrehozásáról is rendelkezik - ám a törvény elfogadásáig nem lehet tudni, hogy az erdőőrök mekkora létszámmal és költségvetéssel dolgozhatnak majd.