A május eleji a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás nem kedvezett a gyomok tömeges kelésének. A május közepén érkező csapadékhullám hatására kezdődött meg gyomok tömeges kelése, a hónap végére a kedvező időjárás hatására a parlagfű behozta a fejlődésbeli lemaradását - írja a magyarmezőgazdaság.hu.

A portál részletes körképe szerint nemcsak ez segítette a parlagfüvet: helyenként a lehullott sok csapadék belvizet képzett, ami miatt  a kultúrnövény megsárgult, helyenként kipusztult ezzel teret adott a gyomok fejlődésének. Jó hír, hogy a napraforgó és a kukorica területek döntő többségében csak gyenge, 10 százaléknál kisebb a felületi borítottság.

A dél-dunántúli régióban Baranya megyében közepes parlagfű fertőzést tapasztaltak napraforgóban és szójában. A kukorica területek jellemzően gyengén és kisebb mértékben közepesen voltak fertőzöttek. A parlagfű fejlettsége a kultúrnövénnyel borított területeken sziklevelestől a virágbimbók kiemelkedéséig egyaránt megfigyelhető volt. A fejlettebb fenológiai stádiumok a tábla széleken illetve a ruderális területeken voltak jellemzőek - írja a portál. Veszprémben viszont gyenge a parlagfű jelenléte, az észak-alföldi régió egyik jellemzően belvizes megyéjében, Jász-Nagykun-Szolnokban a sok június eleji csapadék ellenére alacsony parlagfű fertőzöttséget tapasztaltak a kukorica és a napraforgó kultúrákban. Hajdú-Bihar megyében is beindult a parlagfű a kukorica és napraforgó táblákon a belvíz nyomott foltokban és a tábla széleken. Borsodban viszont gyenge a fertőzöttség.

A Tiszántúli megyékben a gyengébb fejlettségű gabonákban szinte mindenütt megtalálható volt a fejlett parlagfű. A gabonák allergén növény általi fertőzöttsége a betakarítást követően figyelmet követel, mivel nem megfelelő tarlóápolás esetén jelentős felületet ad - írja a portál cikkében.

Július 1-étől a hatóság minden ingatlantulajdonost megbírságolhat, akinél megtalálják a gyomnövény kifejlett változatait.

A fotó forrása: MTI Fotó/MTVA.