Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kifejtette, a növekvő beruházásoknak köszönhetően most már a munkaerő-hiányra kell választ találni, míg 2010 előtt a tömeges munkanélküliség okozott problémát.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke kiemelte: az első fél évben 38, az egy évvel korábbinál 27 százalékkal több pozitív befektetési döntés született az ügynökség támogatásával, amelyek nyomán 8529 új munkahely jön létre a következő években. Elmondta, hat új befektető választotta az országot, 32 esetben újrabefektetési döntés született. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok nagy része kedvező helyszínnek találta Magyarországot - mutatott rá.

A legtöbb, 8 projekt az Egyesült Államokból érkezett, az volt az első év, amikor Németország a második helyre került 7 befektetési projekttel - számolt be a HIPA elnöke. Az ágazatok közül továbbra is járműipar dominál, 15 projektet ebben a szektorban valósítanak meg a 38-ból, valamint a munkahelyek számában és a befektetett tőke nagyságában is az első helyen áll.

Fontos stratégiai iránynak nevezte a HIPA elnöke, hogy a befektetett tőke nagyságában az élelmiszeripar a második helyre került. Kiemelte: fontos, hogy minél magasabb legyen az exportált termékek feldolgozottsága. Kedvezőek a kilátások a második fél évre is, 169 vállalattal tárgyalnak, a beruházásokkal csaknem 5 milliárd eurónyi működőtőke jöhetne Magyarországra - mondta.

Ésik Róbert kérdésre válaszolva elmondta, a HIPA az egyedi kormánydöntéseken alapuló támogatási rendszer kezelő szerve, amely évi 10-13 milliárd forint befektetési célelőirányzattal gazdálkodik. Az első fél évben 25 olyan projekt volt a 38-ból, amit egyedi kormánydöntéssel támogatnak, az átlagos támogatási arány 16 százalék volt - ismertette.