Szijjártó Péter elmondta: a közép- és délkelet-európai országok energiaügyi miniszterei pénteki budapesti tanácskozásukon egyetértési nyilatkozatot fognak aláírni arról, hogy nem egy nagy, új vezeték megépítésével, hanem a meglévő vezetékek fejlesztésével, és a nemzeti vezetékrendszerek összekötésével valósítják meg az észak-déli irányú földgázfolyosót, Bulgária-Románia-Magyarország útvonalon.

A fejlesztések részeként a román-magyar interkonnektorral - a magyarországi és romániai vezetékrendszerek összekapcsolásával - Magyarország hozzáférhet a déli gázfolyosóhoz, vagyis a Dél-Európába szállított azeri - és később esetleg közép-ázsiai - földgázhoz.

Ez az észak-déli infrastruktúra kulcsfontosságú Magyarország számára, és a hiánya súlyos energiabiztonsági és nemzetbiztonsági kockázatot jelent a közép-európai országok számára - mondta a külügyminiszter.

Hozzátette, a magyar kormány várakozása szerint a hét végén esedékes horvátországi parlamenti választások után megtörténhet a magyar-horvát földgázvezeték kétirányúsítása.

Az, hogy Magyarország Horvátországból és Románia felől is hozzájuthat földgázhoz, soha nem látott előrelépés lenne az ország energiabiztonsága szempontjából - jelentette ki.

Szijjártó Péter elmondta, pénteken nyilatkozatot írnak alá a romániai belső gázvezetékrendszer fejlesztéséről és a bolgár-román interkonnektorról, ezek elengedhetetlenek az észak-déli-irányú gázfolyosó kiépítéséhez.

Miguel Arias Canete, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa sürgette a horvátországi Krk-szigeti cseppfolyósgáz (LNG)-terminál megépítését, és dicsérte Magyarország közreműködését a közép-európai regionális földgáz-összeköttetés kiépítésében és általában az energiaügyi együttműködésben.

QP | Quality Placement