Rohamosan bővül a magánegészségügyi piac, évente mintegy 300 milliárd forintot hagynak a magyarok a magánszolgáltatóknál, ebből legalább 100 milliárd forint szürkén, vagy feketén költődik el, s becslések szerint a piac évente 4-5 százalékkal nő. A robbanásszerű bővüléssel a piac egy olyan fordulóponthoz ért, amelyre válaszul egy évvel ezelőtt 12 nagy magánszolgáltató Primus néven szakmai érdekvédelmi egyesületet alapított a szektor fehérítése, a betegjogok érvényesítése érdekében. Az egyesület már az induláskor bejelentette egy minőségi védjegyrendszer létrehozását - idézte fel Leitner György a most elinduló védjegyrendszer egy évvel évvel ezelőtti kezdeményezésének indokait.

A hazai magánegészségügyi piac rendkívül heterogén. A piac árbevételének 10-15 százalékát 15-20 nagy piaci szereplő adja (a 12 Primus tag árbevétele 25 milliárd forint)  a fennmaradó mintegy 275 milliárd több ezer praxisközösség, mikroszolgáltató és lakásrendelő között oszlik meg, ahol sem a szakmai minőséget, sem a vállalkozás működésének tisztaságát, a számlaadást nem ellenőrzi senki. Sérülhetnek betegjogok is, hiszen a betegek sokszor azt sem tudják, hogy hozzájutnak-e a számukra szükséges információkhoz. A nem ellenőrzött színvonal rontja a magánszolgáltatók reputációját, az orvos-beteg bizalom szintjét, a szürke, fekete működés pedig versenytorzító hatású és a költségvetési bevételkiesés is jelentős, noha exponenciálisan nő magánegészségügyhöz fordulók száma - jellemezte Leitner a mai magánegészségügyi piacot.

A védjegyrendszer bevezetése ebben jelentős változást hozhat, egyfajta iránytű lesz a páciensek felé, mely szerint a védjeggyel rendelkező szolgáltató szabályozottan, ellenőrzötten, fehéren működik. A "Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató" védjegy tanúsítása próbavásárlásokon és auditáláson keresztül történik. Próbavásárlásnál kizáró kritérium lesz a számlaadás elmulasztása és a paraszolvencia bármilyen kontextusban való felmerülése. Vizsgálják a betegbiztonságot és a minősített működést.

Az auditálás során a számlaadás elmulasztása mellett a védjegyzésből kizáró kritérium a jogszerűtlen foglalkoztatás, a vállalkozás méretének nem megfelelő felelősségbiztosítás megléte, a betegjogi képviselővel kapcsolatos információk nyújtásának elmaradása.

Leitner szerint a védjegy bevezetése az egész szektorra hatással lesz, nem csak a Primus 12 tagjára, amelyek első körben augusztusig mennek át a tanúsítási folyamaton, szeptembertől pedig a teljes magánszektor előtt nyitva áll a lehetőség, hogy megfeleljen a kritériumrendszernek. A megszerzése kisebb szolgáltatóknak néhány százezer forintba, a nagyoknak közel egymillióba kerül, a tanúsítást évente kell megismételni.

Képünk forrása: Shutterstock