Májusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,9 százalék volt, 2009. májushoz viszonyítva az árak 5,1 százalékkal növekedtek - jelentette a KSH. 

Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők átlagosan szintén arra számítottak, hogy májusra 5,1 százalékra lassul az infláció az áprilisi 5,7 százalékról.

A részletes adatok alapján sem látszik meglepetés, az inflációt a földgáz, az üzemanyagok, valamint a jövedékiadó-emelés okán a szeszes italok és a dohánytermékek, valamint a közösségi közlekedési tarifák drágulása fűti, miközben több élelmiszerfajta hűti.

Havi összevetésben az adóváltozások hatása már nem érezhető, hiszen a változatlan adótartalmú árindex szintén 0,9 százalék lett, az éves mutatókban viszont még jól látszik a különbség, hiszen az adóemelések hatását kiszűrő mutató éves értéke is mindössze 0,9 százalék, szemben az 5,1 százalékos fő számmal.

A szezonálisan kiigazított maginfláció havi szinten 0,1, éves összevetésben 4 százalékon áll. A nyugdíjasok számára nagyobb áremelkedést hozott a május áprilishoz képest, az átlagos növekedés 1,3 százalék volt, ám az éves index így is csak 3,8 százalékos emelkedést mutat.

1 hónap alatt - 2010. áprilishoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 1,1 százalékkal növekedtek. Ez az átlagot meghaladó növekedés meghatározóan az idényáras élelmiszerek 7,6 százalékos drágulásának a következménye, e csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Áremelkedés volt megfigyelhető továbbá az étolaj (4,4 százalék) és a párizsi, kolbász (1,9 százalék) esetében. Árcsökkenés volt megfigyelhető a péksütemények (3,3 százalék), a liszt (2,0 százalék) és a sertészsiradék (1,7 százalék) esetében. A legnagyobb mértékben a háztartási energia ára nőtt (4,1 százalék), ezen belül a vezetékes gáz 10,8 százalékkal drágult. Az átlaggal közel megegyezően emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek árai (0,8-0,8 százalék). Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 2,1 százalékkal nőtt. A szolgáltatások átlag alatt, 0,3 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkekért átlagosan 0,6 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.


12 hónap alatt, 2009. májushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai átlagosan 1,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül jelentősen csökkent az idényáras élelmiszerek (12,6 százalék), a liszt (10,1 százalék), a cukor (8,9 százalék), a sertéshús (7,0 százalék), valamint a péksütemények (6,7 százalék) ára. Áremelkedés következett be a párizsi, kolbász (7,2 százalék), a házon kívüli étkezés (5,7 százalék), a tojás (5,2 százalék), valamint a sajt (4,9 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,3 százalékkal növekedtek az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok 27,0  százalékkal, a gyógyszer, gyógyáruk 5,8 százalékkal drágultak. Szintén átlag felett, 11,1 százalékkal nőttek a szeszes italok, dohányáruk és 8,3 százalékkal a háztartási energia árai. Ez utóbbin belül az elektromos energia ára 12,3 százalékkal, a vezetékes gázé 10,9 százalékkal nőtt, a távfűtésé 16,3 százalékkal csökkent. A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az áremelkedés (5,7 százalék), ezen belül a távolsági utazás 14,2, a szemétszállítás 11,2, a helyi tömegközlekedés 9,9 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkek ára alig nőtt (1,0 százalék), míg a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.