A korábban prognosztizáltnál alacsonyabb, bőven 1 százalék alatti éves átlagos infláció várható 2016-ban, elsősorban a nemzetközi olajárak vártnál tartósabb csökkenése miatt. A mutató az év végén várhatóan két százalékra nő, ezzel együtt azonban távoli az MNB inflációs céljának elérése.

Az ország külső és belső egyensúlyi pozíciója erős marad, a költségvetési hiány várhatóan nem haladja meg a GDP 2 százalékát, és az adósságráta is fokozatosan tovább süllyed.

Folytatódik a külső adósság leépítése is, részben a masszív árumérleg többletnek, részben az MNB önfinanszírozási programjának köszönhetően, így az ország külső sérülékenysége tovább csökkenhet.

Az inflációs cél elérésének időbeli kitolódása, a nagy jegybankok vártnál lazább monetáris politikája és a sokktűrő képesség erősödése tágította az MNB mozgásterét, és márciusban egy új lazítási ciklus indult. Az áprilisi kamatvágást követően nem módosítottuk 2016-ra vonatkozó várakozásunkat, továbbra is 0,9 százalékos mélypontot prognosztizálunk - mondta Trippon Mariann vezető elemző.

A szakértő szerint a reálgazdaságra összességében alig van hatása annak, hogy 5 bázisponttal magasabb vagy alacsonyabb az alapkamat. Az árfolyam számára azonban nem mindegy, márpedig a forint erősödése nehezítheti az inflációs cél elérését.

Az alacsony kamatkülönbözet, az MNB eltökéltsége a lazább monetáris kondíciók, a gyengébb árfolyam irányába mutat, de az ország befektetői megítélésének a javulása, a csökkenő külső sérülékenység és a masszív árumérleg többlet ellentétes hatást fejt ki.

Emiatt a prognoszták a forint árfolyamára vonatkozó előrejelzését is érintetlenül hagyták. A következő időszakban a forint az euróval szemben a 310-320-as sávban mozoghat, tartósan és jelentősen 310 alá bukó árfolyam nem valószínű.

Prognózis (éves változás, százalék)
Megnevezés20152016
GDP2,92,0
Ipari termelés7,55,1
Külkermérleg egyenlege (milliárd euró)8,14,9
Fogyasztói árindex-0,10,5
Áht-egyenleg (ESA, GDP százaléka)-1,9-2,0
Munkanélküliségi ráta (százalék)6,26,0
Forrás: CIB Bank