A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adatai szerint 2018 első három negyedévében a hálózatra csatlakoztatott napelemek beépített teljesítménye mintegy 60 MW-al növekedett. A közel 7700 darabból összeállított, ún. háztartási méretű kiserőművek (HMKE) mindezt 2018. január 1. és szeptember 30. között produkálta.A MEKH jelentése egészen pontosan 59,9 megawattról szól, az újonnan telepített rendszerek átlagos beépített teljesítménye 7,3 kW-t tett ki.

Tavaly, a harmadik negyedévében magánszemélyek 2400 darab napelemes HMKE-t telepítettek, összesen 14 MW kapacitással. Az üzleti vállalkozások és közintézmények ettől elmaradva, összesne 454 darab napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, összesne 8,1 MW kapacitással.

Ahogyan arról korábban a Napi.hu hírt adott, a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramhálózati Kft-nek energiatároló egységeket kell telepítenie a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a Csongrád megyei Zsombón annak érdekében, hogy biztosan az engedélyezett tartományon belül tartsák a hálózati feszültséget. Ennek a legfőbb oka a háztetőkre kerülő, egyre nagyobb mennyiségű napelempanel.

A 2016 év végi nagy, ipari napelemes erőmű-engedélyezési boom után épülésbe fordított projektek közül ma hivatalosan a MET Dunai Solar Parkja a legnagyobb, az 17,6 MW méretű