Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentősen bővülhet tovább a hazai naperőmű-kapacitás - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett friss jelentésből.

A MEKH az új, európai uniós logika szerint felépített, a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó támogatási rendszer (METÁR) első tenderének eredményeit összegezte,

Jelentős árcsökkenés

A METÁR támogatás célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, az új beruházások indítását - olvasható a sajótközleményben. A pályázatra 168 ajánlat érkezett, ezek közül az energiahivatal 72 pályázatot hirdetett ki nyertesként. Ők 15 évig, évente legfeljebb 229 millió forint támogatásban részesülhetnek, ha megtermelik a most bevállalt, évi 193 GWh villamosenergia-mennyiséget. A kis erőművi (0,3MW - 1MW) kategóriában 61 nyertes pályázó jut támogatáshoz összesen 208 millió forint/év értékben. A nagy erőművi kategóriában (1MW-20MW) 11 nyertes pályázat született, melyekre összesen 21 millió forintos évi támogatást ítélt meg a MEKH.

A nyertes projektek a pályázati kiírásban meghatározott támogatási korlátnál (26,08 Ft/kWh) lényegesen alacsonyabb ajánlatokat adtak be: a kis kategóriában a legalacsonyabb nyertes ajánlat 21,2 Ft/kWh volt; a nagy kategóriában 20,2 Ft/kWh. Ennek, valamint az erős versenynek tulajodonítja a MEKH, hogy a korábbi hatósági árhoz képest a kis kategóriában átlagosan 24 százalékos, a nagy kategóriában 33 százalékos árcsökkenést sikerült elérni.

40 milliárdos tétel

A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalékát meghaladó mértékben fejlesztik. A naperőművet létesíteni kívánó nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és középvállalkozás. A nyertes pályázók nagyrészt fix vagy napkövető tartószerkezettel működő naperőművek telepítését vagy fejlesztését vállalták, de megvalósulhat egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű is.

A nyertes pályázóknak a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő 30 napon belül le kell tenniük a beruházási költség 5 százalékát kitevő teljesítési biztosítékot. Az új erőműegységeknek a határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk. A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően nagyjábóül a tizedével fog növekedni. Az újonnan létesülő erőművek beruházási értéke megközelíti a 40 milliárd forintot.