Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is dinamikusan emelkedik a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) száma Magyarországon. Az elosztók adatszolgáltatása alapján tavaly összesen 16 923 új "háztáji erőmű" csatlakozott a hálózatra, és ezek a HMKE-k összesen 128,5 MW beépített teljesítménnyel növelték az ország villamos energia termelési volumenét. Az adatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adta közre.

Az Energiahivatal 2019. évi negyedéves jelentéseinek összegzése szerint az új hálózatra kapcsolt "háztáji erőművek" túlnyomó többsége napelemes rendszer, melyeket továbbra is főként a lakosság (hivatalosan: természetes személyek) létesítette. Az általános beépített teljesítmény 2 és 8 kW közötti.

Tavaly összesen 14 448 darab napelemes HMKE-t telepített a lakosság, ezek beépített összteljesítménye 93 MW volt. A vállalkozások, önkormányzatok, intézmények (tehát: a nem természetes személyek) összesne 2458 napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, ezek beépített teljesítménnye 35,5 MW volt.

2018-ban, egy év alatt 82 MW új napelemes kapacitást kapcsoltak így a hálózatra, tavaly ez a szám több mint 50 százalékkal nőtt, és elérte a 128,5 MW-ot.

Energiahordozó szerinti bontásban az újonnan csatlakoztatott rendszerek közt a napenergia 39 százalékos ugrássan tudott emelkedni - 2018-ban 332 MW, 2019-ben pedig már 461 MW napelemes HMKE termelt Magyarországon. Az egész éves áramtermelői kapacitásnövekedés területileg az Elműnél volt a legjelentősebb, összesen több mint 26,7 MW.