Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A több mint 200 milliárd forint keretösszegű pályázati támogatás több tízezer átlagjövedelem alatti családnak segíthet a rezsiterhek további csökkentésében – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

A tavaly decemberben indított lakossági pályázat segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereiket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokkal válthatják ki, így a családok saját maguk termelhetnek olcsó áramot. A pályázat Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve része, a beruházásokat a kormány hazai költségvetésből előfinanszírozza a terv uniós elfogadásáig.

A kiírást komoly érdeklődés kísérte, több mint 43 ezer kérelem érkezett, ezért az első ütem keretének megemelése nyomán mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult a támogatásra, kaphat támogatást, sikeres pályázat esetén napelem telepítésére az igénylők akár 2,9 millió forintot, energiatakarékos fűtési rendszer kialakítása esetén pedig akár 11,3 millió forintot is kaphatnak.

A következő hetekben folyamatosan zajlik a támogatói okiratok megküldése a nyertesek számára, hogy az érintett családok mihamarabb meg tudják kezdeni a kivitelezést, a beruházások által jelentősen csökkenthessék rezsiköltségeiket – tette hozzá az államtitkár.

Jövőre jön a pályázat újabb üteme

Aki még nem pályázott és szeretne élni a támogatási lehetőséggel, annak a második ütem keretében lesz lehetősége az első ütemet követően fennmaradt keretösszegre. A második ütemben 2023 tavaszán lehet benyújtani támogatási kérelmet a lakossági napelemes pályázaton, a felhívás módosítása a második ütem benyújtási szakaszára vonatkozóan folyamatban van.

A pályázat lebonyolító szervezete, az ÉMI Nonprofit Kft. – a gazdaságfejlesztési miniszter döntésének megfelelően – gyorsította a döntés-előkészítési eljárásokat, és a támogatói okiratok kiállítását.

Azon támogatottaknál, ahol a támogatói döntés megegyezik a pályázati kérelemmel, a támogatói okirat automatikusan hatályba lép, nem szükséges annak nyilatkozattal történő elfogadása.