A magyar Országgyűlés várhatóan szeptember 26-án kezdi meg az őszi munkáját, s bár így három hónapnál is rövidebb lesz a rendszerint december közepéig tartó ülésszak, feladat annál több vár a képviselőkre.

A Ház egyik legsürgetőbb feladata az Európai Bizottsággal való megegyezést szolgáló törvényjavaslatok elfogadása lesz - írta a VG.hu

Egyelőre két indítvány fekszik a parlament asztalán, mindkettő az igazságügyi miniszter előterjesztése:

  • az egyik a büntetőeljárási törvényt módosítaná, bevezetve egy teljesen új, eddig ismeretlen eljárási mechanizmust a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetére,
  • a másik a jogalkotási és jogszabály-előkészítési törvényeken változtatna, erősítendő a társadalmi egyeztetés folyamatát.

Emellett számos további jogszabály módosítását is előrevetítette Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón. Szavai szerint tíznél több törvényjavaslat születik majd az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokkal összefüggésben.

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumban a napokban lázasan dolgoznak az állami beruházásokról szóló új törvény előkészítésén, amely várhatóan szeptemberben kerül az Országgyűlés elé.

Szintén őszre maradt a finn és a svéd NATO-csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló két törvényjavaslat elfogadása.

A minisztériumok szakpolitikai előterjesztései is sorra érkeznek majd a honatyák elé. A kormány őszi törvényalkotási programja szerint tizennégy javaslattal készülnek a tárcák szeptember–decemberre.

A tervek szerint Pénzügyminisztérium adótörvény-módosításokkal, valamint a 2021-es költségvetés zárszámadásával készül az őszi ülésszakra.