Az elmúlt években rendre nyár közepén jelentek meg a lakossági energetikai pályázatok Magyarországon, amelyekkel egyebek mellett a hagyományos építésű, nem panel lakóingatlanok nyílászáróinak cseréihez, szigeteléséhez, vagy a fűtési rendszer korszerűsítéséhez lehetett támogatást igényelni. Az 1-2 milliárd forintos kerettel a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) részeként kiírt pályázatok zömükben igen népszerűek voltak, a rendelkezésre álló pénz többnyire 2-3 nap alatt elfogyott. A támogatható munkálatok köre évről-évre módosult némileg, volt, hogy komplett felújítást, volt hogy csak a fűtéskorszerűsítést dotálták. Ettől, illetve a támogatási feltételektől, például a támogatási intenzitástól függően a rendelkezésre álló keret pár naptól négy-öt hónapig tartó időszak alatt kimerült. A nagy érdeklődést látva a szakemberek szerint egy nagyságrenddel nagyobb keret lefedése sem jelentene gondot, és ebben az esetben már az építőipari, energetikai vállalkozások forgalma is érzékelhetően bővülhetne.

Készülődnek a lakóközösségek

Arról, hogy idén is kiírják-e valamilyen formában a lakásfelújításokat támogató pályázatot, egyelőre nincs hír. Noha a lakossági energetikai pályázatokat tavaly óta kezelő ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI Nonprofit Kft.) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egyelőre nem tudott információval szolgálni a lehetséges kiírásról, vannak olyan jólértesült lakóközösségek, ahol már készülődnek a pályázat megjelenésére.

A lakóingatlanok energetikai felújításához EU-forrás nem vehető igénybe, erre a célra hazai forrásokból kell előteremteni a pénzt, jellemzően Magyarország nemzetközi széndioxidkvóta-értékesítési bevételeiből fedezik a költségeket. (Ahogyan - egyéb forrás hiányában - a panelprogramban évekkel ezelőtt benyújtott pályázatok egyike-másika is időről-időre a befolyó kvótapénzekből juthat támogatáshoz. Ennek fényében is kedvezőtlen hír, hogy jelentősen csökkent a CO2-kvóták ára, így ebből kevesebb pénzre tett szert Magyarország.)

A lakossági érdeklődés év közben is folyamatos a pályázatíró, pályázati tanácsadást végző cégeknél. Ezzel együtt nem jellemző, hogy a pályázat elkészítését profira bízná a lakosság, miután a beruházás relatív kis költsége mellett nem éri meg az egyébként sem elszámolható költségelemet bevállalni.

Júliusban jött a lehetőség

A 2012-es felhívás tavaly július végén jelent meg, és augusztus 27-től lehetett benyújtani a pályázatokat a 864,4 millió forintos keret kimerüléséig. Erre meglehetősen hamar sor is került, a miniszter ugyanis szeptember 7-én fölfüggesztette a konstrukciót, amelyen 1084 pályázat nyert el vissza nem térítendő támogatást. Ez az elért energiamegtakarítás függvényében eltérő mértékű, de lakásonként legfeljebb bruttó 1,5 millió forint lehetett 40 százalékos intenzitás mellett. A támogatás célja a kondenzációs kazántechnológiát alkalmazó és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek (épületek fűtésére, használati melegvíz előállítására szolgáló, vagy az előbbi célokat kombináló többcélú korszerű hőellátó rendszerek) beszerzése és telepítése volt. A kiíráson "egyes lakóegységek", láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak, valamint társasházak indulhattak maximum 4 lakásig, az építési technológiától függetlenül. Mindemellett támogathatók voltak az olyan járulékos munkálatok is, mint például a kéményátépítés, az energetikai tanúsítás elkészítésének, valamint a tervezési, engedélyeztetési, szakhatósági költségek.