Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer "Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram" című pályázat meghosszabbított határideje 2012. március 31-én jár le - figyelmeztet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A kiadott dokumentum szerint a beérkezett és befogadott pályázatok támogatási igénye a rendelkezésre álló 2,9 milliárd forintos támogatási keretnek eddig közel kétharmadát kötötte le. A fennmaradó összegből változatlanul hozzáférhető a lakásonként akár 800 ezer forintos, vissza nem térítendő támogatás.

A támogatható tevékenységek közé tartozik - a lakóingatlan építési technológiájától függetlenül - a napkollektorból és csatlakozó elemekből álló rendszer beszerzése és telepítése is. Pályázatot magánszemélyek és maximum 12 lakásos társasházak nyújthatnak be. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezheti, de lakásonként legfeljebb 800 ezer forint támogatás nyerhető el. A munkadíj nem lehet több a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30 százalékánál. A telepítendő napkollektor-rendszernek szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez és egész évben működőképesnek kell lennie.

Az október végétől elérhető lakossági pályázat megélénkítette a napkollektorok és azok telepítése iránti keresletet a vállalkozók szerint. A rendelkezésre álló közel 3 milliárd forintos keretet, és a maximálisan elnyerhető támogatás 800 ezer forintos összegét figyelembe véve  - illetve, hogy valószínűleg nem minden pályázó igényli majd a lehető legnagyobb dotációt - körülbelül 5000-6000 nyertes pályázatra lehet számítani. A kivitelezők ugyanakkor figyelmeztetnek: egyszerre áll fönn annak a veszélye, hogy egyesek még kedvező döntéssel a zsebükben is lecsúszhatnak a támogatásról, illetve hogy a kijelölt határidőig nem sikerül kimeríteni a keretet.

A pályázatra vonatkozó minden információ elérhető a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. honlapján www.emi.hu/napkollektor vagy a http://zbr.kormany.hu/ oldalon.