Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A termékek között 17 darab 30 faktoros felnőtt és 8 darab 50+ faktoros gyerek naptejeket is vizsgáltak. Mérték a termékek UVB és UVA sugárzás elleni hatékonyságát, vizsgálták a termékek gyakorlatban való használatát, a naptejek környezetre való hatását és a termékek címkéjének információtartalmát is.

Az eredmények azt mutatják, hogy a termékek ára és minősége között nincs összefüggés. A saját márkás termékek sem maradnak le a nagy márkák mögött - állapítja meg a TVE legfrissebb felmérése.

A vizsgált naptejek ára széles skálán mozog (600-8000 forint/100 ml tartományban). Az élen drágább márkákat találunk, így például a Biotherm és a La Roche Posay egyes cikkelemeit, de nem sokkal maradtak le a Lidl és Rossmann sajátmárkás termékei sem. Az első és az utolsó helyen szereplő fényvédő készítményért is 10 ezer forint körüli összeget kell otthagynunk az üzletben, de 1600 forintért is hozzájuthatunk több, az élmezőnyben végzett termékhez - derül ki a felmérésből.

A vizsgált naptejek teljes listáját itt találja.

Mit érdemes tudni a naptejekről?

A TVE a naptejekről összeállított egy kisokost felnőttek  és gyerekek számára is. Ebből egyebek mellett kiderült, hogy a napvédő krémeknek a védelmet nyújtó fő összetevők alapján két fajtája van. Az egyiket a fizikai napvédő krémek alkotják, amelyek összetevői védőréteget képeznek a bőrön és mintegy pajzsként verik vissza a káros sugarakat. A naptejek másik csoportjába tartozó kémiai napvédő krémek a bőrben felszívódva fejtik ki hatásukat, elnyelve a káros UVA és UVB sugarakat. Sok olyan termék kapható, amely a fizikai és kémiai napvédők kombinációja.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a termékek többségének szavatossági ideje a felbontás után 12-18 hónap, vagyis "megromolhatnak". A közvetlen napfény és a tartósan magas hőmérséklet pedig csökkenti a naptejek eltarthatóságát, azaz nem érdemes kinthagyni a naptejeket a napon.

Abban a kérdésben, hogy hány faktoros krémet érdemes használni, a TVE szerint megoszlik a szakértők véleménye: egyes bőrgyógyászok a legalább 30 faktoros termékeket ajánlják, míg mások csak 15-öset. Azok viszont, akik könnyen leégnek, általában igaz, hogy érdemes a magasabb faktorszámú krémet választaniuk.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

A gyerekek részére gyártott termékek általában magasabb faktorszámúak, illatmentesek és kevesebb allergizáló összetevőt tartalmaznak. A csecsemőknek viszont egyáltalán nem szabad napon tartózkodniuk, mindig naptól védett helyen kell lenniük, viseljenek könnyű, szellős, de testet takaró ruházatot. Ideális esetben, az előbbiek betartása mellett a naptej alkalmazása szükségtelen. Ha mégis kimegyünk a szabadba, bármilyen hosszú legyen is a kint töltött idő és aggódunk a napártalom miatt, az a legjobb, ha használunk naptejet - olvasható a TVE útmutatásában.

Az sem mindegy, mennyi naptejet használunk. A TVE kisokosából kiderül, hogy az emberek többsége kevés naptejet használ - legalábbis a WHO ajánlásához képest, ami az egész testfelületre 35 milliliter, azaz 7 teáskanálnyi, mennyiséget jelentene. A gyermekek részére a koruktól és a testméretüktől függően, ennek a mennyiségnek a fele vagy a negyede. Az ajánlott mennyiségű naptejnél kevesebb használata a védelem hatékonyságát is csökkenti, például az ajánlott mennyiség fele a védelem hatékonyságát kétharmadára csökkenti.

A vízállósággal kapcsolatban a TVE arra hívja fel a figyelmet a naptejeknél a "vízállóság" nem jelent valódi vízállóságot. A naptejekre vonatkozó szabályozás a vízálló jelző használatát abban az esetben engedélyezi, ha 40 perc vízben tartózkodás után nem csökken a feltüntetett SPF általi védelem hatékonysága 50 százalék alá. A vízállóság tesztelése ráadásul fürdőkádban, csapvíz minőségű vízben történik, nem pedig uszodai, klóros vagy tengerparti, sós körülmények között, ezért a nagyobb biztonság érdekében strandoláskor fürdés előtt és fürdés után is mindig érdemes bőséges mennyiségű naptejet használni.

Bio vagy nem bio?

Amennyiben valaki a természetes összetevőjű vagy bio naptejeket keresi, akkor azokról érdemes tudni, hogy fő összetevőik a titánium-dioxid vagy cink-oxid, amelyek képesek visszaverni a sugarakat, így azok nem érik el a bőr felszínét. Ezek az összetevők a természetben is előforduló ásványokból készülnek. Az ilyen naptejek esetében a TVE szerint mindenképp ellenőrizni kell, hogy az adott összetevő valóban rendelkezik fényvédő tulajdonsággal.

Sok nap, sok D-vitamin?

Ha valaki a D-vitamin szükséglet miatt napozik, akkor nem árt tudnia, hogy a szervezet számára szükséges D-vitamin mennyiséghez nem kell túl sok időt a napon tölteni: a WHO ajánlása alapján elég 5-15 perces időtartam heti 2-3 alkalommal. A szervezet számára felesleges D-vitamint a szervezet egyszerűen lebontja.

Fontos azt is tudni, hogy ha valaki naptej nélkül szeretne napon tartózkodni, akkor azt délután 15 óra után tegye, és lehetőleg ne 11-15 óra között, amikor a legerősebb a sugárzás és a bőrégés kockázata is a legmagasabb. Ebben az időszakban inkább árnyékben érdemes tartózkodni, vagy szellős, de egész testet takaró ruhában tartózkodni a napon, és erősen ajánlott a naptej használata.