A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 8050 forint adókedvezményt vehetnek igénybe a 2020-ban szerzett jövedelmük összevont adóalapjának adójából. Tovább bővült azon betegségek köre, amelyek miatt igénybe vehető a személyi kedvezmény - adta hírül az adóhivatal.

Ezt a személyi kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló (335/2009-es) kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Fontos tudni, hogy a kormányrendelet mellékletében nem szereplő betegségek után nem érvényesíthető az adókedvezmény.

A kedvezmény összege a mindenkori havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg - ez 2020-ban 8050 forint, azaz az év egészében 96,6 ezer forint.

A személyi kedvezmény alakulása
ÉvMinimálbér (ezer Ft)
Kedvezmény havontaÉves kedvezmény (ezer Ft)
2015105,0525063,0
2016111,0555066,6
2017127,5637576,5
2018138,0690082,8
2019149,0745089,4
2020161,0805096,6
Összesen--474,9
Forrás: NAV, Napi.hu-számítás

Egyre több betegség a listán

Még 2019 elejétől bővült a betegségek köre, így az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák betegségek esetén is érvényesíthető az adókedvezmény. E betegségeknél is érvényesíthető visszamenőleg, az ötéves általános elévülési időn belül az adókedvezmény. Így amennyiben a betegséget az elmúlt években diagnosztizálták, akkor a korábbi évek adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatók - írta a NAV.

Az adókedvezmény igénybevételére jogosító, a rendeletben szereplő további betegségek közül néhány:

  • hallási fogyatékosság
  • látási fogyatékosság
  • mozgásszervi fogyatékosság
  • elzáródást okozó érbetegségek
  • súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek
  • veleszületett enzimopátiák, idetartoznak többek között a laktózérzékenység miatt fellépő betegségek
  • emésztőrendszer betegségei, idetartoznak többek között a gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegségek, ezen belül is az I. típusú, és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség.

Így veheti igénybe

Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemély már az igénybevétel időpontjában rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve - az egészségkárosodás jellegétől függően - a szakorvosnál lehet kezdeményezni. A fogyatékossági támogatás iránti igényt a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának kell benyújtani, míg a rokkantsági járadék megállapítására a lakóhely szerint illetékes általános hatáskörű nyugdíj-megállapító szerv jogosult.

Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül meg kell őrizni, mert az esetleges adóellenőrzéskor ezzel a dokumentummal igazolható a kedvezmény jogos igénybe vétele.

Adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény nem érvényesíthető, és arra sincs lehetőség, hogy a valaki emiatt másnak, például szülőnek, házastársnak átadja a kedvezmény igénybe vételének jogát.

Utólag is lehet

A személyi kedvezmény utólag, az éves adóbevallásában is érvényesíthető, például ha megbízási szerződés alapján csak néhány alkalommal szerzett jövedelmet valaki az adóévben, és az adóelőlegből a kifizető nem érvényesítette a kedvezményt. A több évre visszamenőleg igénybe vehető kedvezményt az szja-bevallás önellenőrzésével lehet érvényesíteni.

Ha az adóév, esetleg több adóév elteltével utólag állapítják meg a kedvezményre való jogosultságot, akkor az igazoláson szereplő kezdő naptól az adókedvezmény az 5 éves elévülési időn belül, visszamenőleg, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével érvényesíthető.