A július végéig tartó szankciómentes időszak ellenére július 10-ig mintegy 227 ezer vállalkozó regisztrált az online számlarendszerben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem bírságolja a mulasztást, ha a számlaadatok július 31-ig, utólag megérkeznek az adóhivatalhoz.

A beérkezett adatok alapján a gazdaságfehérítés és a bürokráciacsökkentés mellett az önkéntes jogkövetésre is ösztönöz az online számla - mondta a pénzügyminiszter. Például a számlákat szabályszerűen állítják ki, és nem utólag, valamikor a bevallási határnap környékén.

QP | Quality Placement

Az étel- és italautomaták adóhivatali bekötése is jó hatással volt az adómorálra. Az automaták felügyeleti egységei eddig hárommilliárd forint forgalmat rögzítettek.

A NAV-hoz beérkező számla-, illetve automataadatok - kiegészítve többi között az online pénztárgép és az ekáer-rendszeren keresztül érkezőkkel - biztosítják a legmagasabb szintű kiválasztást az adóhivatal kockázatelemzőinek. A szakembereknek ugyanis csak a bevallásokat kell összehasonlítaniuk a beérkező adatokkal, így már valós időben ki lehet szűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat vagy a gyanús céghálókat - tette hozzá a tárcavezető. A gazdaságfehérítés mellett a jogkövetésre ösztönző hatásuk miatt is érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar innovatív megoldások iránt - fogalmazott Varga Mihály.

Fotó forrása: AFP photo/Dieter NAGL