Ezt a díjat eddig a többi adónemtől külön tartotta nyilván a NAV, 2021. július elsejétől azonban ez a külön nyilvántartás megszűnik, ami hatással lehet az adóügyek intézésére is. Az adónem száma 302-es és egyenlege ezentúl – ügyfélkapus bejelentkezés után – elektronikusan lekérdezhető az eBEV-portálon. A be nem fizetett díj adótartozásként, a befizetett díjtöbblet pedig túlfizetésként jelentkezik majd.

Mindez hatással lesz azokra az eljárásokra is, amikor a NAV egy döntésnél vagy igazolásnál figyelembe veszi az adótartozásokat. Így például a be nem fizetett díj után késedelmi pótlékot számít fel. A díjhátralék akadálya lesz a nullás adóigazolás kiadásának, köztartozásként csökkenti az esetlegesen kiutalható összeget, és végrehajtás is indítható miatta.

- írja a hatóság.

További változás, hogy 2021. július 1-jétől ez a 302-es adónem a 2117-es számú Átvezetési és kiutalási kérelem nyomtatványán is szerepel, ezért az adónemen mutatkozó túlfizetés kérelemre kiutalható vagy átvezethető másik adónem javára, illetve egy másik adónemen megjelenő túlfizetés is átvezethető erre az adónemre.

A háztartási alkalmazottak foglakoztatásának szabályai nem változnak, tehát két feltétel teljesítésével – a munkavégzés megkezdése előtti bejelentéssel és a regisztrációs díj megfizetésével – továbbra sem terheli egyéb adó- és járulék például a takarítónőnek vagy a házitanítónak fizetett munkabért, csupán a háztartási alkalmazottak és foglalkoztatóik kötelező regisztrációjáért fizetendő ezer forintot kell befizetni.