Az adóhatóság tartja majd a határidőket, így a legtöbben február közepén kézhez kapják az adó-visszatérítést - mondta Vágujhelyi Ferenc államtitkár, a NAV vezetője a Mediaworks Hírcentrumának.

Az államtitkár szerint a szja-visszatérítés tartogat némi kihívást, ami részben a személyi jövedelemadózás (szja) sajátosságaiból, részben pedig abból adódik, hogy majdnem kétmillió magánszemélynek nagyjából egyidőben kell visszajuttatni a befizetett szja-t. Fennakadás azonban nem lesz, február 15-ig a legtöbb érintett megkapja a neki visszajáró összeget.

  • A NAV február 15-ig automatikusan kiutalja a pénzt azon szülőknek, akik munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót. Azoknak sincs teendőjük, akiknek az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámát, postai címét a családi pótlék folyósítási adataiból. Ők a nekik járó összeget február 15-éig automatikusan megkapják.
  • Más a helyzet az egyéni vállalkozóknál, az őstermelőknél és azoknál, akik maguk fizetik be – az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után – az adót. Ők a bevallásukban kérhetik a visszatérítést, vagyis az ügymenet ebben az esetben nem automatikus.
  • A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, az év végéig nyilatkozatot tehetnek. A „VISSZADO" jelzésű nyomtatványt október 31-től december 31-ig lehet elektronikusan vagy papíron kitölteni és benyújtani. Aki lekési a határidőt, az szja-bevallásban veheti igénybe a visszatérítést.

A hivatal tervei szerint még az idén elkészül az Ügyfélportál. Ez az új felület az ügyféligények szerint testre szabható, és az adófizetők számára elérhetővé teszi saját személyes adataikat, adószámlájuk információit. Lehetőség lesz a benyújtott és a NAV-tól kapott dokumentumok lekérdezésére, azonnal látható lesz, ha valamelyik bevallás hiányzik. Emellett új, felhasználóbarát funkciókkal egészül ki az adónaptár és az ügyfélszolgálatok időpontfoglaló rendszere. Megújul emellett az adóhivatal honlapja is és újjászületik a NAV Mobil - mondta Vágujhelyi Ferenc.

Tovább halad a NAV papírmentessé tétele is: jövőre digitalizálják a helyszíni ellenőrzéseket is, de szintén papírmentes lesz például a nyugtaadás, az alkalmazotti bejelentés vagy a közúti árufuvarozás ellenőrzése.

A NAV bűnügyi szakterülete felkészült a a kriptodevizák kérdésére is: míg a legtöbb uniós ország bűnüldöző szerve egyelőre nem tud mit kezdeni a kriptovagyonnal, addig a magyar adóhivatal a közeljövőben elindítja a kriptovaluták kezelésére szolgáló eszközök beszerzését, és olyan eljárások bevezetését, amelyekkel képes lesz a bűnözők virtuális pénzben tartott értékeinek lefoglalására, tárolására, és szükség esetén az értékesítésére is - derült ki az interjúból