Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a feladatellátásával hozzájárult a befolyó adóbevételek 2017–2020 közötti növekedéséhez - idézte a hivatalnak járó hivatali dicséretet a Világgazdaság. Az adóbevételek a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai ellenére is növekedtek 2019-ről 2020-ra közel, két százalékkal.

A jelentés szerint a NAV adóztatási tevékenysége során alkalmazott ösztönző eszközök hatására erősödött az adóbevallási és -fizetési hajlandóság. Az eredményes hátralékkezelés, a digitális eszközök bevezetése és alkalmazása, az adóhatósági ellenőrzés eredményessége hozzájárult a NAV-hoz befolyt adók 18,1 százalékos növekedéséhez a vizsgált években.

A NAV a hátralékkezelés teljesítményének mérési feltételeként létrehozta a hátralékmegtérülési mutatót, és meghatározta annak célértékét, amely a 2017–2019 közötti időszakban teljesült. A digitális eszközök közül az eSZJA rendszer és az Elektronikus Árverési Felület bevezetésének eredménye kimutathatóan hozzájárult az adóbevételek növekedéséhez.