A NAV 2022-re vonatkozó ellenőrzési terv alapján a hatóság a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységekre koncentrál, ezért vizsgálják egyebek mellett a webáruházakat, a gépjármű-kereskedőket, az ingatlanközvetítőket, a vendéglátóhelyeket, a futárokat és a taxisokat.

Ezen felül célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzések irányulhatnak a nagy élőmunkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárására, ami elsősorban a vagyonvédelemmel, munkaerő-kölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozó cégeket érintheti.

A NAV nagy figyelmet fordít a kiemelt adózók ellenőrzésére is. Idén ráadásul hangsúlyos lesz a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése.

Új elemként jelenik meg a személyi jövedelemadó-visszaigénylések és visszatérítések szabályosságának vizsgálata, elsősorban a kedvezményezetteknél az önkéntes jogkövetés támogatásának érdekében.

Az ellenőrzési terv szerint idén tovább folytatódik a katások vizsgálata is, aminek elsődleges célja, hogy kiderüljön, leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők.