Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszú ideig nem nyúlt a Pénzügyminisztérium (PM) a hazai transzferárazás szabályozásához, azonban miután 2022 nyarán a Parlament elfogadta az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításokat, december 9-én társadalmi egyeztetés céljából nyilvánosságra hozta a PM a szokásos piaci ár meghatározásával – azaz a transzferárakkal – összefüggő nyilvántartási kötelezettséget szabályozó rendelet módosításának tervezetét, amely további újdonságokat tartalmaz.

Kicsire nem adnak

Az adózók adminisztratív terhei csökkennek az új szabályozás alatt, mivel a nyilvántartási kötelezettség értékhatára megemelkedik – írja a Piac és Profit.

Míg eddig a kapcsolt felek közti legalább 50 millió forint piaci értékű ügyleteket kellett dokumentálni, az új szabályozás szerint már 2022-re vonatkozóan is 100 millió forintra emelkedik a legkisebb dokumentálandó ügylet mérete.

Drágább lesz a mulasztás

A transzferár dokumentáció hiányosságai esetén kiszabható mulasztási bírság a vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedik. Mint ahogyan eddig is ismert volt, ha az adózó nem, vagy nem megfelelően tesz eleget nyilvántartási kötelezettségének, az adóhatóság a jövőben magasabb, akár 5 millió forintig terjedő, ismételt jogsértés esetén akár 10 millió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki a korábbi 2 milliós, illetve 4 milliós díjtételekhez képest.

A további részleteket ITT olvashatja.