Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat hét személy ellen a Fővárosi Törvényszéken. Az ügy lényege, hogy a vádlottak egyike egy revizor 2017 környékén abban állapodott meg egy könyvelési szolgáltatást nyújtó céggel, hogy az ügyfeleik számára pénzért felajánlják, hogy az adóhatóság embere leállítja az ügyeikben folyó vizsgálatokat, vagy számukra kedvezően befolyásolják.

Az egyik vádlott, aki a könyveléssel foglalkozó cégben volt érdekelt, jelentős kapcsolati hálóval rendelkezett a vállalkozói körökben. A megállapodásról később egy újabb személy is tudomást szerzett, és később ezen vádlott is vállalta – további, az eljárás során ismeretlenül maradt vállalkozók irányába –  a korrupciós kapcsolatrendszerben a közvetítői tevékenységet. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek, hivatali jogviszonya a korábbi osztályvezetőnek már nem áll fenn - írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

A NAV-nál dolgozó személy különböző beosztásokban – 2018-ig egy regionális bűnügyi igazgatóságon osztályvezetőként – vett részt a korrupciós bűncselekményben körökben.

A vádiratában a főügyészség – egyebek mellett – arra tett indítványt, hogy a bíróság ítéljen öt vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást (többnyire milliós nagyságrendben) azon terheltek esetében, akik a bűncselekmények elkövetése folytán gazdagodtak. A nyomozó főügyészség az ügyben tartott kutatások során az okiratokon, adathordozókon, készpénzen kívül engedély nélkül tartott lőfegyvert, lőszereket és egy hangtompítót is lefoglalt, amely bűncselekmény elkövetése miatt az egyik vádlottat időközben felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélték.

Augusztusban egy hasonló ügyben már elítéltek két NAV-ost.