Április elsejétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden számla adatait megkapja az online számlarendszeren keresztül, azaz nemcsak a cégek közötti számlák információi érkeznek meg a hatósághoz, hanem azoknak a számláknak az adatai is, amelyeket a lakosság, vagyis a különféle magánszemélyek vásárlásairól, ügyleteiről állítanak ki a vállalkozások - mondta a Magyar Nemzetnek Izer Norbert adóügyi államtitkár.

A módosítás révén az adóhivatalhoz adatok százmilliói érkeznek ezentúl. Egy-egy évben akár félmilliárd számla adatai is befuthatnak. A hivatal a feketegazdaság további fehérítésével és a vállalkozások adóügyintézésének megkönnyítésével indokolta a lépést. Például idén nyáron első alkalommal az adóhivatal áfabevallási ajánlatot készít a vállalkozásoknak.

Az e-számlarendszer bővítésével kapcsolatos gyakorlati teendő, hogy március 31-ig még szankciómentesen használható az online számlarendszerben a régi, úgynevezett 2.0-s verziójú XSD-séma, de április elsejétől már csak a fejlettebb 3.0-s verzió­val készült adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere. Az átállás jelenleg nagyjából húszezer vállalkozásnak ad feladatot.