Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 21 modellváltó magyarországi egyetemet kizár az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból is, a tiltás a december 15-e után elbírált pályázatokra vonatkozik - írtuk a Népszavára hivatkozva.

A közösségi finanszírozás leállításáról szóló döntést 2022. december 15-én hozták meg az EU pénzügyminiszterei, amikor a korrupciós veszélyek miatt befagyasztották a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát. Ezzel együtt utasítást adtak arra, hogy az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.

A kormány mérlegel

Az RTL Navracsics Tibort az uniós forrásokért is felelős területfejlesztési minisztert kérdezte, aki másodállásban a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke. Korábban azt mondta: nem kell távozniuk a minisztereknek a kuratóriumból, ez ugyanis nem feltétele az uniós pénzekről szóló megállapodásnak. Most úgy néz ki, hogy az Európai Bizottság mégsem nézi jó szemmel az egyetemi modellváltást, amit még miniszterként Palkovics László vezényelt le. Lemondása után ő lett a Széchenyi Egyetem kuratóriumi elnöke. Palkovics irányításával összesen 21, korábban állami fenntartású egyetem fenntartását szervezte ki alapítványokba az Orbán-kormány. A portál hangsúlyozza: brüsszeli nyomásra az Országgyűlés módosította a vonatkozó törvényeket, de az EU figyelmeztetése ellenére sem változtatott azon az előíráson.

Navracsics a híradónak azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokon nem kifogásolta az Európi Bizottság, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban. A miniszter hozzátette, hogy a kormány mérlegelni fogja, ha az Európai Bizottság azt kéri tőlük, hogy a szigorú összeférhetetlenség szabálya miatt távozzanak a politikusok az egyetemek alapítványi kuratóriumából.