Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megszülessen a megállapodás, eddig 98,2, most már 98,8 százalékra tehető annak esélye, hogy sikeresen lezárulnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal – mondta újságíróknak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, szemléltetve a tárgylások állását.

A kormánynak hó végéig kellett elkészülni a 2021-2027-es időszakra szóló operatív programokkal, ezzel a munkával végzett is az államapparátus.

A 2021-2027-es időszakban 21,7 milliárd eurós támogatásról van szó társfinanszírozással, ami a konvergenciaprogramban szereplő 373,9 árfolyammal számolva 9812,9 milliárd forintot jelent.

A brüsszeli álláspont folyamatosan változik, nem mi vagyunk azok akik következetlenek. Ha Brüsszelben is megvan az akarat, akkor semmi akadály nincs annak, hogy megszülessen a megállapodás – mondta Navracsics.

Az elmúlt időszakban a kormány több engedményt tett az EU irányába, például a korrupció elleni határozottabb fellépés, az egyszereplős közbeszerzési eljárások visszaszorításának ígéretével. Navracsics elmondása szerint az uniós ügyészséghez való csatlakozás a sajtót jobban foglalkoztatja mint magát a Bizottságot, de alapvetően  ez sem jelent vörös vonalat a kormánynak, ha a kérdés előkerülne.

Korában Navracsics, és Varga Judit igazságügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy lényegében lezártnak tekinthető a tárgyalás, néhány technikai kérdés rendezése van csak hátra. Navracsics szerint Brüsszelben nem mindig kezelik egyértelműen a feltételeket, ez azonban nem lehet akadálya a megállapodásnak, a magyar kormányon nem fog múlni.

Az aktuális visszajelzések alapján az Európai Bizottság is úgy ítéli meg, hogy hatékonyan, jó tempóban zajlanak.

Kép: Napi.hu, Rácz Gergő

Nem elég a támogatás, a hitel is kellene

Egyelőre nem döntött a kormány arról, hogy a vissza nem térítendő uniós források mellett a visszatérítendő hiteleket is fel kívánná venni. Erről elég 2023-ban döntést hozni, ugyanakkor az egyéb programok időzítése és ütemezése miatt Navracsics szerint jó lenne minél előbb eldönteni a kérdést.

A hitelfelvétel feltételei jók, jobbak mint a piaci alapon elérhető pénz, én szakpolitika szempontból támogatom, hogy ezt megtegye a kormány

- mondta kérdésünkre Navracsics, hozzátéve, hogy egyben meg fog hajolni abban az esetben is, ha egyéb, meggyőzőbb szakpolitikai érvek a hitelfelvétel ellen szólnának.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is aggályát fejezte ki a következő időszak uniós finanszírozási elképzeléseivel szemben, lévén a támogatási rendszerebe adósságnövelő új konstrukciókat vinnének be. Navracsics elmondása alapján mostanra puhult ezen a téren a kormány álláspontja, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy egyre komolyabb kockázati forgatókönyvekkel kell számolni a költségvetési tervezésben.

Navracsis szerint a valós aggodalmak ellenére nem szükségszerű, hogy recesszióra kel felkészülni, ezzel együtt az uniós források amúgy is jelentős súlya egyre nő, a kormány például a pedagógusok bérfejlesztését is ettől tette lényegében függővé.