A bank közleménye szerint az idén az első fél év végére a nettó nyereség elérte a 7,227 millió eurót, amely több mint 45 százalékkal haladja meg a 2020. év pénzügyi eredményét - írja az MTI.

Az idei első 6 hónapjának eredményeként az eszközök volumene elérte az 1,712 milliárd eurót, amely az év elejéhez képest 5,6 százalékos növekedés. Ez elsősorban a hitelezési és befektetési volumen növekedésével magyarázható, amelynek célja a bank tagállamainak támogatása a jelenlegi nehéz időkben, de ezenkívül a viharos globális gazdaságban stratégiai fontossággal bíró, magas likviditású treasury-eszközök növekedésének is köszönhető.

A jelentési időszak alatt a nettó hitelportfólió több mint 6,5 százalékkal növekedett, és így elérte a 1,095 milliárd eurót. A dokumentum szerint az IIB különleges figyelmet fordít az olyan integrációs hatással bíró projektek támogatására, amelyekhez két vagy több részvényes állam érdeke fűződik. A jelentési időszakban az ilyen kezdeményezések a hitelportfólió több mint 29 százalékát tették ki.

Az IIB Európába való áthelyezése és teljes mértékű integrációja a nemzetközi pénzügyi közösségbe, az ügyfél- és befektetői alap kiterjesztése, a márka növekvő ismertsége, illetve a partnerségi hálózat aktív növelése hozzájárult a projektek számának növekedéséhez, amelyek a multilaterális és nemzeti fejlesztési intézményekkel és a kereskedelmi bankokkal együttműködve valósulnak meg. 2021 első felében az ilyen projektek aránya a hitelportfólió 45 százalékát tette ki.

A kereskedelmi finanszírozás egyszerűsítését célzó program (Trade Finance Facilitation Programme, TFFP) keretein belül a bank tovább folytatja azokat a műveleteket, amelyek hozzájárulnak az IIB tagállamai közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok alapos megerősítéséhez és fejlesztéséhez. Összességében, 2014 óta több, mint 235 kereskedelemfinanszírozási ügyletet hajtottak végre, amelyek teljes volumene több mint 438 millió euró volt.

A bank hosszú távú finanszírozásának összvolumene 2021. június 30-án 1,115 milliárd euró volt, amelyből 1,036 milliárd eurót kibocsátott kötvények, 79 millió eurót pedig egyéb források tettek ki.

2021 eleje óta az IIB összesen 5 kötvénykibocsátást hajtott végre sikeresen a Dublini Értéktőzsdén jegyzett KBK program keretében, euróban, magyar forintban, román lejben és cseh koronában. A tranzakciók teljes értéke 213,7 millió eurót tesz ki, és az eurós swap ügyletet követően a súlyozott átlagár 0,127 százalék volt.

A bank közleményében az MTI szerint szerepel, hogy az IIB befektetői közé tartozik jelenleg több mint 185 bank, befektetési és nyugdíjalap, valamint biztosító társaság, beleértve Ausztriát, Bulgáriát, Franciaországot, a Cseh Köztársaságot, Hollandiát, Kazahsztánt, Kínát, Magyarországot, Németországot, Moldovát, Oroszországot, Romániát, Szlovákiát.

Az S&P Global márciusban stabil kilátásokkal megerősítette az NBB hosszú távú "A mínusz" minősítését, majd áprilisban az Orosz Analitikai Hitelminősítő Ügynökség (ACRA) bejelentette a Bank nemzetközi befektetési minősítésének a legmagasabb "A", valamint a nemzeti minősítésének az "AAA" (RU) szinten történő megerősítését.

Az 1970-ben alapított Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) jelenlegi részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam.