Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Oszkó leszögezte, 2011-től egy várható gazdasági növekedés már bőven adhat teret későbbi adócsökkentésre, illetve ha netán már 2010-ben a most tervezettnél kedvezőbb növekedési pályára áll a magyar gazdaság és az valódi, felhasználható tartalékokat teremt a költségvetésben, akkor azokból is a gazdaságot kell élénkíteni, melynek Magyarországon jelenleg ténylegesen a leghatékonyabb módja lehet az adócsökkentés.

A MÁV kapcsán a pénzügyminiszter elmondta, nagyságrendileg elérhetőnek tartja a negyvenmilliárdos forráskivonást, a következő hetekben elkészülő üzleti terv alapján már finanszírozási partnert is lehet keresni az átalakításokhoz, legyen az az EBRD, az EIB vagy akár egy kereskedelmi bank.

A jelenlegi kormányzatnak ügyelnie kell arra is, hogy a MÁV mellett a hasonló strukturális és finanszírozási problémákkal küzdő társaságok, így például a BKV esetében se hagyjanak maguk után elrendezetlen ügyeket - szögezte le Oszkó.

A költségvetés konszolidálásán túl feladata ugyanis az országnak, hogy a folyamatosan veszteségesen működő állami és önkormányzati cégek gazdálkodását rendbe tegye. Ám az nem megoldás, hogy a felhalmozott adósságot az állam visszafizeti, a cégek működését pedig hagyja a régiben, hanem nyereségessé és önfenntartóvá kell tenni őket.

Oszkó szerint a Sukoró-ügyben semmiféle költségvetési csontváz nem kerülhet elő, az ellenzék politikai indíttatású javaslatainak követése okozhatna legfeljebb ilyen kockázatot.

A pénzügyminiszter leszögezte, a kormány terve az, hogy az IMF-EU hitelkeretből már nem hív le további részleteket, mivel a pénzügyi segítség ezen formájára már nincs szüksége az országnak, inkább a piacról vonnak be forrásokat. Ennek megfelelően áll össze a jövő évi finanszírozási terv, amiben a belföldi kibocsátásokra szeretnék helyezni a hangsúlyt, mivel nem cél az államadósságon belül a devizaarány növelése, sőt annak a csökkentése lenne egészséges. Így legfeljebb a lejáratokhoz igazítva kerülhet sor devizakötvény-kibocsátásra, ám közvetlenül a választások előtt ilyen tranzakciót nincs értelme szervezni.

Oszkó az interjúban elmondta, már decemberben a kormány napirendjére kerülhet a deviza- és a forintalapú hitelek korlátozásáról szóló szabályozás. A pénzügyi törvénycsomagtól a banki magatartáskódex jogszabályba foglalását, a fogyasztóvédelmi szempontok erősödését és a banki felügyeleti rendszer megerősítését várják. A tervek szerint a PSZÁF egy olyan felügyeleti szervvé válik, ami már rövid távon is javíthatja a magyar pénzügyi rendszer megítélését, így csökkentve a befektetői kockázatokat.

Az interjú teljes terjedelmében a Napi Gazdaság mai számában olvasható.