Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében 2022. január 28-tól az állatorvosoknak is havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról, a kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új elektronikus bejelentő felülete. A január 28-tól életbe lépő rendelkezés célja, hogy segítse az antibiotikum felelős alkalmazását az új uniós jogszabályokkal és a nemzetközi szervezetek ajánlásaival összhangban - idézi a Nébih közleményét az MTI.

 Az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról a nagykereskedők minden év márciusig adnak éves jelentést. Az idei évtől a tájékoztatási kötelezettség már a felhasználásra is kiterjed, amit az élelmiszertermelő állatok esetében havonta - minden hónap 15-éig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat - kell benyújtaniuk az állatorvosoknak.

Mindkét érintett kör számára újdonság, hogy a bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül (https://upr.nebih.gov.hu/) kell megtenni, amelynek kialakításakor kiemelt szempont volt a gyors, egyszerű és felhasználóbarát ügyintézési folyamat megvalósítása - írják a közleményben.

Kiemelték, hogy az intézkedés részint a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését szolgálja, továbbá lehetőséget biztosít az antibiotikum eladási és felhasználási adatok keresztellenőrzésére.

A bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus "gyakran ismételt kérdések" gyűjtemény a hivatal oldalán elérhető.