Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint – írja a Nébihre hivatkozva az MTI.

A nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés augusztus 20-ig tart, az első szakasz azonban már lezárult, és megjelentek a statisztikák. A hivatal 2338 ellenőrzést tartott, ebből 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek. 

Összesen 8439 magyarországi és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek. A feltárt szabálytalanságok miatt 36 alkalommal figyelmeztetést adtak az ellenőrök, 196 esetben büntetni is kellett. A kiszabott birságok értéke meghaladta a 13 millió forintot.

Az ellenőrzött élelmiszereknél a hibák közül a legjellemzőbb a lejárt szavatosság volt. Az összes ellenőrzött tétel 5,2 százalékát, 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.

A büfékben, lángossütőknél, illetve fagylaltozókban jellemzően elmulasztották az allergénekre figyelmeztetni a fogyasztókat. Kimondottan a lángossütőkre volt jellemző, hogy hanyagul kezelték az állati, illetve növényi anyagok helyettesítő használatát. Míg az étlapon tejfölt vagy sajtot tüntettek fel, a valóságban növényi alapú termékeket használtak.

A zöldség- és gyümölcskereskedőknél az áru minőségét kifogásolták az ellenőrök, és gyakran a termék származási helyének tisztázatlansága miatt is intézkedni kellett.

Az alkohollal nem volt baj, a bort sehol nem vizezték, de az ellenőrök találtak jelöletlen bor és pálinka tételt, egyet-egyet.

A Nébih ellenőrei kiemelkedően sok vendéglátó egységben találtak higiéniai hiányosságokat.