A kutatás célja, hogy a visszajelzések alapján összeállított tematikus útmutató segítségével biztonságosabbá tehessék az étrend-kiegészítők vásárlását a szakemberek.

Az uniós csatlakozást követően az étrend-kiegészítő termékek előzetes hatósági engedélyeztetése megszűnt, a piacon jelenlévő termékek vizsgálata szúrópróbaszerűen vagy tematikus célellenőrzések alapján zajlik. A bőséges kínálat azonban gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítja az ellenőrző szerveket.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nyilvántartása szerint jelenleg több mint 20 ezer bejelentett étrend-kiegészítő termék található a magyar boltokban és webáruházakban. Az online értékesítés határtalanságával az előírásoknak nem megfelelő, vagy épp szándékosan illegális kínálat mértéke pedig megbecsülhetetlen.

Az étrend-kiegészítők iránti igény az elmúlt évtizedek során jelentősen megnőtt, a koronavírus járvány eredményeként pedig korábban nem látott mértékű érdeklődés övezi e termékeket. A kockázatok hatékony csökkentésére - az átláthatatlan nagyságú termékkínálat miatt - a lakosság ismereteinek bővítése lehet a legcélravezetőbb megoldás. A Nébih a fogyasztók biztonságos étrend-kiegészítő használatát egy tematikus útmutató összeállításával szeretné segíteni. Annak érdekében, hogy a kiadványba a fogyasztókat leginkább érintő és érdeklő témakörök jelenjenek meg, a Nébih online felmérést indított honlapján.

A kérdőív a hivatal honlapján, itt érhető el.