Hogy ezen feladatokat milyen mértékben valósítja meg, függ elsősorban az alkalmazott alacsony hőmérséklettől és annak időtartamától, másodsorban az élelmiszer kémiai összetételétől, a relatív páratartalomtól és a légmozgástól.

A fagyasztás és gyorsfagyasztás közötti különbség a fagyasztás technológiájában van.

Lassú fagyasztáskor az élelmiszerben óriási jégkristályok képződnek, melyek a termék felolvadáskor megsértik a sejtfalat, így az élelmiszer értékes tápanyagokat veszít, laza, petyhüdt, élvezhetetlen lesz.

Gyorsfagyasztott az az élelmiszer, amelyet a „gyorsfagyasztás” néven ismert olyan fagyasztási eljárásnak vetnek alá, amely a lehető leggyorsabban (szinte sokkolásszerűen) megfagyasztja és az eljárás végére hőmérséklete a termék minden pontján –18 °C vagy ennél alacsonyabb lesz. Ennek következtében az élelmiszerekben jelen levő nagy mennyiségű víz apró apró, homokszerű jégkristályok formájában fagy meg, melyek a termék felengedtetésekor kevésbé roncsolják a sejtfalat, a kiengedett termék kevesebb levet ereszt, jobban megőrzi az alapanyag eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait, illatát - olvasható az oldalon.