Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az afrikai sertéspestist - ami a vaddisznók és a házi sertések vírusos betegsége, emberre nem veszélyes - Magyarországon eddig nem mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. A szomszédos országok közül Ukrajnában fordul elő, illetve 2017-ben és 2018-ban, Romániában négy háztáji sertésállományban állapították meg a betegséget.

Magyarországra a vírus a vaddisznóállományon keresztül, illegális sertésszállítással, vagy a fertőzött állatokból nyert hússal, húskészítménnyel juthat be.

Éppen ezért Ukrajna területéről húst, húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni - írta a hatóság.

A Nébih 2017 decemberében már kimutatta a vírust egy, a záhonyi határállomáson elkobzott, sertés eredetű húsmintából.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegség terjedését a vaddisznóállományban az állategészségügyi és a vadászati szervek összehangolt munkájára van szükség. Az ukrán határ menti, legmagasabb kockázatnak kitett vadászterületeken elrendelték a megelőzést és a korai felderítést célzó intézkedéseket, így a vaddisznóállomány csökkentését, az elhullott vaddisznók maradványainak szervezett keresését és laboratóriumi vizsgálatát, valamint valamennyi, vadászaton kilőtt vaddisznó laboratóriumi vizsgálatát a vadhús felhasználását megelőzően - olvasható a hivatal honlapján.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.