A tejpiaci ellenőrzések során ország szerte mintegy 300 élelmiszer-forgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok és a Nébih ellenőrei. A szakemberek a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejnél és 522 tétel félkemény sajtnál ellenőrizték a különböző élelmiszerbiztonsági, például jelölési és nyomon követési előírások teljesülését - adta hírül a Nébih.

A hivatal laboratóriumaiban több mint 100 tej, illetve sajtminta vizsgálatát végezték el a hatóság munkatársai. A 48 tejmintát az analitikai és érzékszervi vizsgálatok során mintegy 200 paraméterre vizsgálták a szakemberek. A laboratóriumi eredmények alapján összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. Az érintett termékek közül 15 szlovák, 6 cseh és 1 lengyel előállítótól származik.

A tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A Nébih vizsgálatán kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat - olvasható a közleményben.

A kormány az elmúlt hónapokban látványos harcot folytat a tejimport, így segítve a magyar termelőket a kialakult túltermelési válságban. A tej áfáját ugyan 5 százalékra csökkentette a kormány 2017 januárjától - de ez csak a "friss" tejekre vonatkozik.