A fa és a műanyag vágódeszka (a profi márvány vágólapokkal a Nébih a cikkében nem foglalkozik) mellett is felhozhatók a gyakorlati használattal összefüggő érvek, ezek alapján érdemes kiválasztani a számunkra megfelelőbbet - írják a szakértők.

A műanyag vágódeszkák könnyebben rendben tarthatók, a fából készülteket viszont alaposabban kell fertőtleníteni és tisztítani. Ezért tilos több országban a fa vágódeszkák éttermi használata. Ráadásul tisztításuk nem csak a fertőtlenítés miatt nehezebb, hanem azért is, mert amíg a műanyag vágódeszkákat nyugodtan betehetjük a mosogatógépbe, a fa eszközök esetén sokszor csak a kézi mosás javasolt.

A műanyag deszkák ugyanakkor könnyebben sérülnek, a késsel okozott apró vágatokban, karcokban pedig megélnek a különböző kórokozók. Összességében a fa strapabíróbb a műanyagnál, és nehezebb is használat közben késsel megsérteni, ezért nem egyértelmű, hogy az egészségügyi szempontokat figyelembe véve végső soron melyik ajánlható inkább.

A műanyag deszkákat a legpraktikusabb mosogatógépben tisztára mosni. Fa vágódeszka esetén jó módszer, ha alaposan bedörzsöljük sóval, majd forró, mosószeres vízzel elmossuk. Arra viszont figyelnünk kell, hogy teljesen szárazan tegyük csak el őket a szekrénybe, illetve időnként érdemes bekenni speciális olajjal is.

Egy amerikai élelmiszerbiztonsági szakértő szerint a:

műanyagot

  • a húsokhoz

fát pedig

  • a zöldségekhez,
  • gyümölcsökhöz,
  • kenyérhez
  • és sajthoz

jobb használni.