Per indult egy budapesti kisvállalkozás ellen, amiért a cég vegán sonka néven árulja a húsra hasonlító ízvilágú és állagú szójaszeletét. Az érvelés szerint az Élelmiszerkönyv szerint a sonka csak húsból készülhet, a 827Market növényi alapanyagokkal dolgozó élelmiszergyártó viszont egy uniós döntésre hivatkozik, mely szerint nem félrevezető ilyen neveket adni a húsra hasonlító növényi alapú ételeknek.

A Vas Megyei Kormányhivatalnak küldött válaszukban egy 2021-es uniós döntésre hivatkoztak, amiben kimondták, hogy nem lehet megtiltani a növényi ételek húsként való elnevezését. Egy hónappal később a Pest Megyei Kormányhivatal is ellenőrzést rendelt el, amiben azt állapították meg, hogy a magyar szabályozást nem írják felül az EU-s előírások. Az ügy lezárásaként figyelmeztették a céget, és felszólították őket a törvénysértés befejezésére - írja a Telex.

A 827Market tulajdonosai fellebbeztek a döntés ellen, és a per a Budapest Környéki Törvényszék elé került. Az érvelés szerint a vegán sonka megnevezés ugyanis megtévesztő, hiszen sonkának csak húsalapú ételeket hívhatnak. A cég szerint viszont megtévesztésről szó sem lehet, hiszen a vegán kifejezés kizárja, hogy húsról legyen szó. A vitás ügy egy részében már korábban egyezségre jutottak a felek. 

A Budapest Környéki Törvényszék azonban egyelőre csak annyit állapított meg, hogy nem illetékes az ügyben, és amennyiben azt folytatni szeretnék a felek, akkor arról a jövőben a Fővárosi Törvényszék közigazgatási kollégiuma hozhat döntést, addig viszont továbbra is használható a vegán sonka kifejezés.

A bíróság ugyanakkor figyelmeztette a felperest, hogy egyáltalán nem lesz biztos a tiltás sikere, hiszen korábban már a Vas Megyei Kormányhivatal is a 827Marketnek adott igazat, elfogadva a cég érvelését. A vegán sonka gyártói lemondtak a fellebbezés jogáról,.