Az Európai Bizottság Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszerén (RASFF) keresztül 2022-ben 226 ügy érintette Magyarországot. A magyar vonatkozású esetek túlnyomó többsége élelmiszerrel kapcsolatos volt, emellett takarmánnyal és élelmiszerrel érintkező anyagokkal kapcsolatosan kellett intézkedni – ez áll az Agrárminisztérium összefoglalójában.

A legtöbb bejelentés baromfihússal és abból készült termékekkel, valamint zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatban érkezett.

Nagyszámú esetet vizsgáltak a szakemberek fűszereket és gyógynövényeket, továbbá étrend-kiegészítőket, bébiételeket és tápszereket érintően.

A hazai gyártású termékkel az esetek alig 14 százalékában, összesen 31 alkalommal volt gond. Főként baromfihúst vagy abból készült termékeket kifogásoltak mikrobiológiai szennyezettség miatt a tagállamok.

A közleményben az olvasható, hogy az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős magyar hatóság tavaly 19 ügyet jelentett a rendszeren keresztül, minden esetben kockázatos élelmiszer miatt.

A NÉBIH termékvisszahívás adatbázisában publikált 61 ellenőrzésnek és azonnali intézkedésnek csaknem a fele a RASFF rendszeren érkezett információk hatására indult.

Szalmonellás csokoládé: ez okozta a legnagyobb vihart Európában

Szinte minden médium beszámolt arról, hogy 2022 márciusának végén az Európai Bizottság több országra, köztük Magyarországra is kiterjedő szalmonellajárványt jelentett a Belgiumban gyártott Kinder csokoládétermékek kapcsán. A belga gyárat áprilisban bezárták és világszerte termékvisszahívásokat indítottak el.

Néhány hónappal később ismét belga csokoládétermékekben mutattak ki szalmonellát. A riasztási hálózat gyors reagálásának köszönhetően a Barry-Callebaut cég termékei nem kerültek kiskereskedelmi forgalomba.

Az agrárminisztérium közleménye beszámol arról is, hogy hat európai országban és az Egyesült Királyságban Hepatitis A vírussal szennyezett, fagyasztott bogyós gyümölcsök okoztak megbetegedéseket. A szigetországban például több mint 300 esetről számoltak be.

A járvány felderítése egy magyarországi étterem vizsgálata alapján indult, ahol 16 megbetegedést jegyeztek fel. A szakemberek a fertőzés forrásaként a lengyel Ardo Fruitberry vegyes bogyós gyümölcséből készült hideg gyümölcslevest azonosították.

A több mint 25 országban forgalmazott fagyasztott gyümölcskeveréket végül visszahívták a forgalomból.