Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók" - idézi az Index a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb ajánlását

A védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt. Az is kiderül az ajánlásból, ha valaki korábban megfertőződött, az nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

A harmadik oltás szakmai ajánlása szerint az továbbra sem változott, hogy az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot. Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs. 

A protokoll szerint a második és a harmadik oltás abban az esetben ellenjavallt lehet, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál. A 12–17 év közöttiek ismétlő oltásáról az NNK azrt írja, hogy rájuk ugyanaz a szabály vonatkozik, így a harmadik oltás 4, legfeljebb 6 hónap után adható be. A Moderna vakcinából minden esetben fél dózis adható.

A negyedik oltásról pedig a következőt írja az NNK: a bevezetése egyelőre nem indokolt, azonban a járvány alakulásának a függvényében később döntenek erről.