Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nagyiccei HÉV-megálló felújítására indítványozott 250 millió forint támogatásról szóló módosító javaslat volt az egyetlen, amelyet a parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága keddi ülésén a jövő évi költségvetési törvényjavaslat részletes vitája során támogatott. A módosítót Szatmáry Kristóf (Fidesz) alelnök nyújtotta be. Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára nem támogatta az indítványt, de megjegyezte, hogy az a szerdai kormányülés elé kerül. A bizottság 6 kormánypárti igen és 3 ellenzéki tartózkodás mellett fogadta el a módosító indítványt.

A részletes vita első fázisában, Szatmáry Kristóf - aki a többségi véleményt ismertette - elmondta, hogy a jövő évi költségvetés a stabilitást, az egyensúlyt valamint a családok és a vállalkozások helyzetének javítását tartja szem előtt.

Varga László (MSZP) ezzel szemben úgy vélte, hogy a kormány 2010-től a felső jövedelmi sávban lévőknek kedvez. Ezt erősíti a személyi jövedelemadó tervezett 1 százalékos csökkentése is, amely a 120 milliárd forint nagyobb részét szintén a gazdagabbaknál hagyja - fejtette ki. Kifogásolta a képviselő azt is, hogy az állam jövőre 300 milliárd forinttal többet költ a működésére, a nyugdíjakat pedig csak az inflációval növeli.

Volner János (Jobbik) bizottsági elnök a jövő évi költségvetés korai benyújtását kifogásolta, és hangsúlyozta, hogy az OECD ajánlása 3-4 hónapot javasol az egyeztetésekre, amelyeket a magyar kormány másfél hónapra csökkentett. A kormány célja csak az lehet, hogy a jövő évi költségvetéssel "felminősíttesse" az országot - tette hozzá. Kifogásolta - egyebek mellett - a közmunkára fordított 360 milliárd adóforintot, és hangsúlyozta, hogy a kormány 2010-ben egymillió, a vállalkozások által megteremtett munkahelyet ígért 10 éven belül, mára azonban statisztikát javító közmunka lett belőle.

Varga László és Gúr Nándor MSZP-s képviselők több olyan javaslatot tettek, amelyben Kelet-Magyarország problémáit akarták orvosolni. Szerepelt a javaslatok között iskola- és rendőrőrs felújítása, orvosi rendelő korszerűsítése és útépítés is. Valamennyi javaslat forrásának a 100 milliárd forintos országvédelmi alapot jelölték meg.

Berczik Ábel kifejtette, hogy a kormány nem támogathat egy olyan javaslatot sem, amely ennek az alapnak a terhére akar átcsoportosítani forrásokat. Ennek oka pedig az, hogy a költségvetési tanács is "kifeszítettnek" nevezte az alapot.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvényt, az adózással összefüggő törvényeket módosító törvényjavaslatot, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatalról szóló törvény módosítását tartalmazó törvényjavaslatot vita nélkül zárta a bizottság, így azok részletes vitája formális volt.

A bizottság egyhangúlag döntött úgy, hogy - későbbi időpontban - lefolytatja az új közbeszerzési törvény részletes vitáját.