Idén márciusban 1974 szeptembere óta nem látott mélységbe, 2,2 százalékra zuhant az év/év infláció - tájékoztatta lapunkat a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzői várakozásokat is alulmúló adat kapcsán Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője megjegyezte: a maginfláció jóval mérsékeltebben, 3,6 százalékról 3,4 százalékra csökkent. Az infláció visszaesését túlnyomórészt az élelmiszeráraknál, dohánytermékek áránál, valamint az üzemanyagáraknál jelentkező magas bázis okozta.

A belső kereslet hiánya miatt esnek az árak

A belső kereslet hiányát tükrözi, hogy a gyengébb forintárfolyam hatása nem érezhető az inflációban, valamint az élelmiszerárak a korábbi előrejelzésekhez képest lassabban növekedtek, mivel a termelők és a feldolgozók nem tudták áthárítani a takarmányköltségek tavalyi meredek emelkedését. Az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami később akár lefelé mutató meglepetést is okozhat.

Forrás: Napi Gazdaság Online, KSH

Suppan várakozása szerint az infláció bázishatások miatt a következő hónapokban 1,7 százalékig mérséklődhet, amit részben az üzemanyagárak tavalyi magas bázisa, részben az üzemanyagárak jelenlegi csökkenése is támogat. Mivel a belső kereslet hiánya továbbra is az infláció csökkenése irányába hat, valamint az idei év második felében feltehetően a tavalyi élelmiszerár emelkedés hatása is kiesik a bázisból, az infláció mérsékelt marad, ezért decemberig 2 százalék körül ingadozhat az infláció.

Jöhet még rezsicsökkentés

Az alacsony inflációt a további rezsicsökkentések (például szemétszállítási díj, csatornadíj, vízdíj) is támogatják. Az idén 2,2 százalék, jövőre 3 százalék lehet az átlagos infláció. Mivel az infláció várhatóan az egész év során bőven a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat, a kamatcsökkentési ciklus folytatódhat, amit a piacok áraznak is, a határidős kamatlábpiac 125 bázispontos további kamatcsökkentést áraz 6 hónapon belül.

A további kamatcsökkentéseket támogathatja a kockázati felár visszatérése a tavaly év végi szintekre. Azonban a forint sérülékenysége óvatosságot indokol. A nemzetgazdasági szereplők a mérlegkiigazítási folyamat, illetve a javuló, de továbbra is gyenge üzleti és fogyasztói bizalom miatt a kamatcsökkentések hatására aligha élénkítik a keresletet, így a kamatcsökkentések a reálgazdaság felől nem jelenthetnek érdemi kockázatot az inflációra nézve - mondja az elemző.

Az év második felében ugyan a belső kereslet enyhe élénkülésére számít Suppan, de mint mondja, ez nem lesz elég erős ahhoz, hogy az inflációra nézve kockázatot jelentsen. Ezért arra számít az szakember, hogy amennyiben a forint gyengélkedése csupán átmeneti, év közepéig 4,50 százalékra, az év végére 4,25 százalékra csökkenhet az alapkamat, további kamatcsökkentésekhez azonban az ország kockázati megítélésének szignifikáns javulása, illetve a kedvező nemzetközi hangulat fennmaradása szükséges.

Gárgyán Esztert, a Citi elemzőjének várakozásához képest is jóval alacsonyabb lett az árindex, de Gárgyán is arra hívja fel a figyelmet gyorsértékelésében, hogy a maginflációs esetében kisebb ütemű mérséklődés volt megfigyelhető.

Módosítanak az elemzők

A Citi szakértője is módosította korábbi előrejelzését, e szerint az inflációs pálya alja valahol 2 százalék alatt lehet az idei harmadik negyedévben. A kedvező folyamatot egyébként segíteni fogja a várható további 10 százalékos hatósági árcsökkenés, valamint az élelmiszerárak emelkedését ellensúlyozó bázishatás. Az idei éves inflációs átlagot 2,4 százalékon adja meg Gárgyán, vagyis arra számít, hogy jóval a jegybank 3 százalékos célja alatt ragadhat a drágulás. Egyébként - hívja fel a figyelmet - a jegybank saját idei előrejelzése is 2,6 százalék.

Jövőre már pörög a drágulás?

Gárgyán ugyanakkor úgy látja, hogy jövőre 3 százalék fölé fog visszaemelkedni az infláció, amennyiben a kormány 2014-re nem ütemez be további hatósági árcsökkentéseket. Mivel a fundamentális folyamatok mellett most a piaci környezet is támogató, hiszen mind a kockázati prémiumok, mind pedig az állampapír piaci hozamok meredek süllyedésben vannak, a szakértő szerint az MNB áprilisban is 25 bázispontos kamatvágást fog végrehajtani, majd az ezt követő hónapokban is ezzel az ütemmel folytatja a sorozatot.

Gárgyán Eszter a kedvező kilátások miatt 4 százalékra szállította le idei alapkamat prognózisát, de ehhez hozzáteszi, hogy a határidős kamatok által árazott ráta szerinte továbbra sem biztos, hogy materializálódik, mivel a gazdaságpolitikát továbbra is meghatározó kockázatok övezik.