Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MKIK javaslata szerint 100 négyzetméter alapterületig 5-10 négyzetméterenként egy, ennél nagyobb üzletek esetében pedig 15-20 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhatna egyidejűleg a boltokban. A négyzetméter szabály valóban ésszerű módon gyorsíthatja a boltok újranyitását, hiszen mérlegelte a kamara a járványhelyzet veszélyeit is - vélekedik a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Számolgatni ezzel együtt is érdemes.

Azt nem tudni, hogy manapság, vagy még a boltzár előtt mennyi vásárló toporgott egy-egy boltban. Volt, ahol sorok is kígyóztak időnként a kasszáknál, főleg 19 óra előtt, és volt, ahol időnként alig lézengett egy-két vásárló - vagy éppen üres volt.

A vásárlószám függ majd a szabályozás részleteitől is. Például a bolt alapterületénél várhatóan az eladótér számít, a raktár nem, hiszen a vásárló a raktárba jellemzően nem megy be. Nyilván a boltberendezések révén elfoglalt helyet nem kell majd levonni, hiszen az elég bonyolult és felesleges, sokszor követhetetlen számolgatás lenne. Legfeljebb jó magasra pakolnának a boltosok, létrákat pedig tennének ki bőven.

Valószínű, hogy mindenki beleszámít majd a vásárlók körébe az egyszerre betoppanók közül, tehát a családtagok, gyermekek is külön számítanak (ez egy kicsit más, mint a maszkviseletnél a 6 éves életkor alatti kivétel). És nyilván nem a kosárszám, vagy bevásárlókocsiszám számít majd, hiszen akkor összefognának a vásárlók és többen tologatnának egyet, majd a pénztártól távozás után elszámolnának, kire mennyi jutna a cech összegéből.

A boltosok feltehetően nagyon nem fogják kedvelni a családi bevásárlást, mert mástól veszik el a helyet. Az is lassíthatja a vásárlást, ha valaki fizetés után sokáig pakolgatja a cókmókját például.

A kiskereskedelmi boltok alapterülete összesen 17 millió négyzetméter. Ez azt jelenti, hogy elvileg a 15 négyzetméter/vásárló korlát esetében egy időpontban 1,1-1,2 millió vásárló lehetne bent a boltokban. A 20 négyzetméter/vásárlószám alapján már csak 870 ezer. Egyszerre tehát nem fog menni a bevásárlás. Élelmiszerboltban egyszerre 200-300 ezer vásárló tud majd egy időben válogatni. Itt már feszesebb tempó kell majd, hogy mindenki bejusson például egy hosszú hétvége előtt.

Kisbolt matek
szabály99 m2101 m2285 m2380 m2
5 vásárló/m219---
10 vásárló/m29---
15 vásárló/m2-61925
20 vásárló/m2-5419

Az átlagos boltterület 128 négyzetméter. Az élelmiszerüzleteké 123 négyzetméter, az iparcikkeseké 126 négyzetméter. Mivel a 100 négyzetméteres határnál változna a szabály, lesz egy alapterület méret, ahol nagyobb alapterület mellett kisebb lehet majd a vásárlószám.

A szabály betartatása nyilván a boltos felelőssége lesz, huzigálhatná a strigulákat is, de azért vannak már korszerű vásárló számlálási technikák.