2006 óta a román vendégmunkások száma 15, a szlovákoké 5 ezerrel csökkent, noha előbbiek a nálunk dolgozó külföldiek 46, utóbbiak 18 százalékát adják - írja a Népszabadság.

A vendégmunkások 83 százaléka fizikai munkás, többségük az építőiparban talál megélhetést. A nagy leépítések érzékenyen érintették a nálunk dolgozó vendégmunkásokat, legtöbben a Suzukinál, a Nokiánál, a Foxconn-nál és a Flextronicsnál dolgoztak, míg nem kerültek lapátra. Most sokan alkalmi munkából próbálnak megélni, hogy ne kelljen nekik elhagyniuk az országot.

A vállalatvezetők egyébként felvételnél ugyan előnyben részesítik a hazai munkaerőt, az elbocsátásoknál azonban inkább a teljesítmény és a bérköltség alapján döntenek. Általános gyakorlat, hogy a munkaerő-kölcsönzők közvetítette munkaerőtől válnak meg először, köztük pedig nem kevés a külföldi.

Természetesen a más országokban dolgozó magyarok is joggal félthetik az állásukat. Írországból, Angliából és Spanyolországból rengetegen jönnek vissza, és Ausztriában is sok magyar vesztett el az állását. Őry Csaba néppárti európai parlamenti képviselő az újságnak nyilatkozva azt mondta: a bezárkózás a gyengeség jele, ám a protekcionista lépések jellemzővé váltak az Európai Unióban. Remélhető azonban, hogy mindez a válságnak csak a kísérőjelensége marad.