Az már lassan kész tény, hogy az OBH megszűnik és az Igazságügyi Minisztérium alá tagozódunk be

- így beszélt a tervezett átalakítások legfontosabb eleméről a 444.hu egyik forrása.

Az OBH azaz az Országos Bírósági Hivatal, a magyar igazságszolgáltatás irányító szerve, amit 2012-es alapítása óta Handó Tünde vezet. Az OBH dönt például a bírósági vezetők kinevezéséről és a bíróságok ügyelosztási rendjéről is, így közvetve arra is befolyásuk lehet, hogy egy-egy ügyet melyik bíró tárgyalja. (Visszaélt hatalmával Handó Tünde)

Az OBH, illetve a szervezetet vezető Handó Tünde az elmúlt években többfrontos háborúba bonyolódott. Egyik oldalon több-kevesebb sikerrel próbálta visszaverni a kormány központosító törekvéseit, közben pedig megromlott viszonya az általa irányított szervezettel.

Az 2016 nyara óta biztosan tudható, hogy a kormány nagyobb befolyást szeretne az igazságszolgáltatásban. Akkor különbíróságot hoztak volna létre a politikailag kényes ügyeknek, miután ez nem sikerült, a bírói kinevezési szabályokat kezdték babrálni, hogy saját embereiket hozzák helyzetbe - emlékeztet a 444.hu.

Az OBH megszüntetése, és az igazgatási feladatok átszervezése az Igazságügyi Minisztérium alá teljesen egyértelműen növelné a kormány befolyását a bíróságokon. A 444.hu-nak nyilatkozó egyik forrás azonban úgy vélekedett, hogy ez még nem egy lefutott ügy, Handó próbálja megtorpedózni a dolgot.

A 444.hu szerint arról is pletykálnak, hogy az igazságszolgáltatásban Gulyás Gergely miniszteri kinevezését várják, abban reménykednek ugyanis, hogy ő  talán valamennyit tompítani tud a kormány hatalmát növelő átszervezés miatt várható nyugati reakciókon. A 2016-os különbíróságos tervek elbukása körül például többen német nyomásgyakorlást is emlegettek - jegyzi meg a portál.

A 444.hu-nek több forrás arról is beszélt, hogy a bírák nyugdíjazási szabályain is változtatnának. Ha ugyanis az idősebb, tapasztaltabb bírák közül minél többet sikerül levenni a pályáról, akkor a helyükre már a kormányhoz hűségesebb emberek kerülhetnének. Erre ment ki már a tavaly év végén módosított pályázati és összeférhetetlenségi szabálymódosítás.

Emlékezetes, hogy csütörtök reggel az Országos Bírói Tanács (OBT) négy tagja jelentette be a lemondását. E mögött többen Handó szándékait sejtik a 444.hu szerint. Egyesek szerint ennek célja az lehet, hogy elbizonytalanítsák az OBT megmaradt tagjait.

- Vélemény
Ha bebizonyosodna, hogy a Fidesz valóban nagyobb kormányzati befolyás alá vonná a bíróságokat, az egy újabb eleme lenne annak, hogy Magyarország nem tartja be az uniós alapértékeket, így az is elképzelhető, hogy ez még egy lépéssel közelebb vinné Magyarországot az EU-s alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítása felé, amelynek végkövetkezménye az is lehet, hogy felfüggesztik az ország szavazati jogát az EU-ban. Emlékezetes, hogy hasonló reformok miatt csatázik Lengyelországgal is az Európai Bizottság több-kevesebb sikerrel. Emellett az is elképzelhető, hogy az Európai Néppártban (EPP) - amely eddig mindig kiállt a Fidesz mellett mintegy védőernyőt biztosítva számukra - gyengül a magyar kormánypárt pozíciója, és kevésbé lesznek védhetőek a Fidesz kizárása ellen irányuló érvelések. Ez pedig meglehetősen nagy érvágás lenne a kormánypártnak.

Képünk forrása: Shutterstock