Nincs Európában még egy olyan erős bankrendszer, mint a magyar - állapította meg Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az UnicreditBank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság által rendezett 50. közgazdász vándorgyűlésen Egerben. A válság éveiben ugyanis a tulajdonosok feltőkésítették a bankokat, mindez a magyar adófizetőknek egyetlen petákjába sem került. Csakhogy eközben drasztikusan csökkent a magyar gazdaságban lévő hitel reálvolumene.

Azt is fontos hozzátenni, hogy a bankok extraprofitjáról szóló állításokkal szemben extra alacsony profitabilitás volt a magyar bankrendszerben: az 1994 és 2012 közötti időszakban az átlagos ROE-mutató (saját tőke arányos nyereség) értéke mínusz 3,2 százalék volt - mondta Patai.

Lassú növekedésre kell felkészülni

A Bankszövetség első embere szerint a pénzügyi rendszer európai beágyazottsága biztosítja a stabilitást, megtörtént a feltőkésítés, ezzel együtt a következő években lassú növekedésre kell felkészülni, száz százalék körüli hitel-betét mutató várható.

A jövőben az üzleti lehetőségek beszűkülnek, mivel egyrészt a lakossági hitelezés a következő években rosszabb lesz, mint korábban, másrészt az ingatlanfinanszírozás - az ingatlanciklus alja, valamint a szereplők változása miatt - rossz időket él, harmadrészt az országkockázat megnőtt. Az utóbbi része, hogy az önkormányzatok hitelminősítése megnehezült, nehezebbek a treasury műveletek és az álami szereplőkkel üzleteket kötni, valamint a multinacionális cégek ma már nem akarják a magyar kockázatot "futni", ezért inkább egyre jobban külföldről finanszírozzák leányaikat.

Hagynák abba a bankárok szapulását!

Több dologgal is meg kell békülnie a politikai és a gazdasági elitnek - fogalmazott az elnök. Egyrészt tudomásul kell venni, hogy a következő években lassul a magyar gazdaság növekedése, másrészt tény marad az ország európai beágyazottsága, harmadrészt pedig el kell fogadni, hogy egy szerény nyereségű bankrendszerre szükség van  - hangsúlyozta Patai. Véleménye szerint a következő években - a kormányoktól függetlenül - a magyarországi bankszektor vezetőnek kimeríthetetlen türelemre és alkalmazkodásra van szüksége.

Az biztos, hogy én személy szerint mindig megállapodásra fogok törekedni - fogalmazott a Bankszövetség elnöke, aki hozzátette: előbb-utóbb abba kell hagyni a bankárok szapulását is.