Mint ismert, a kormány 2021-ben úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány  annyira megterhelő volt a családosok számára, hogy február 15-ig visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t mindazok, akik 18 éven aluli vagy iskolás gyermeket nevelnek. A kritérium mindössze az, hogy idén bármely időszakra családi kedvezményben részesült a munkavállaló szülő, de a várandósok is jogosultak pénzvisszatérítésre, ha az év végén már legalább három hónapos terhesek.

A lépés mintegy 1,9 millió dolgozót érint, de közülük februárig csak 1,4 millióan igazolták a jogosultságukat, vagy részükről nem volt szükség külön regisztrációra. A visszatérítés összege a 2020 decemberében mért átlagkeresethez tartozó szja-t nem haladhatja meg, ez havi 67 416 forintot, éves szinten pedig 808 992 forintot tesz ki. 

A Napi.hu több olvasója is jelezte, hogy miközben ismerőseik, barátaik már a múlt héten megkapták a számukra járó szja-visszatérítést, de nekik még nem érkezett meg.

"Ugyanannál a banknál vagyok, mint a szomszédom, aki már pénteken megkapta a 600 ezer forintját" - mondta egyikük.

Míg egy másik párnál az a különös helyzet állt elő, hogy a gyermekek édesanyja már a múlt héten megkapta a támogatást, a férjhez még nem érkezett meg az utalás. "Először a banknál kérdeztünk rá, de ők nem tudtak felvilágosítást adni, utána az adóhivatalt próbáltuk elérni, de nem él a 1819-es információs vonal" - számoltak be az esetükről.

Ruszin Zsolt adószakértő is arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy nem elérhető a 1819-es vonal reggel óta, pedig a weblapon lévő tájékoztatás szerint egyébként reggel 8.30-tól lehetne hívni a NAV infóvonalát. Egyelőre az szja-visszatérítésről szóló információs felületen az adóhatóság honlapján nem jelent meg külön tájékoztatás.

A Napi.hu megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte, az szja-visszatérítés összegét legkésőbb február 15-ig automatikusan az a jogosult kapja meg postán vagy utalással, akinek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ismeri a szükséges adatait.

Azok, akiknek a NAV valamilyen okból (például nem nyújtottak be VISSZADO-nyilatkozatot vagy a róluk rendelkezésre álló adatokban olyan ellentmondás tapasztalható, ami alapján az automatikus kiutalás nem lehetséges) nem utalta ki automatikusan az szja-visszatérítést február 15-éig, de jogosultak a visszatérítésre, az szja-bevallási tervezetük kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásukban igényelhetik a nekik járó összeget.

Az adóhatóságtól kérdeztük, hogy tapasztalataik szerint hányan lehetnek, akiknél probléma van, egyáltalán probléma van-e, de csak a fenti tájékoztatást kaptuk.