Miután külföldi csoportok és egyéni utasok sorra mondják le magyarországi látogatásaikat főleg a menekültválság miatt kialakult helyzet miatt, a MUISZ az utazási irodák nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez fordult, hogy a külföldi országokban megjelenő hírek mellett tudatosítsák: Budapest turizmusát nem befolyásolja a menekültügyi helyzet és Magyarország változatlanul biztonságos úti cél.

Emiatt rendkívüli sajtótájékoztató is volt, ahol Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár és Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke mellett jelen volt Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója is. Itt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint megállapították: "az utóbbi időszakban a Nyugat-Európába tartó, de az uniós jogszabályok betartatása miatt Budapesten ragadt migránsokkal összefüggésben riasztó felvételek járták be a világsajtót. Az uniós jogszabályoknak érvényt szerző magyar rendőrség jól meghatározott keretek között tartja az uniós határt a törvényszegő módon, vízum és úti okmányok nélkül átlépő migráns tömeget. Magyarországon mind a személyi, mind a vagyonbiztonság továbbra is ugyan olyan magas szintű, mint az utóbbi években bármikor, tehát a turisták számára éppolyan biztonságos ország vagyunk, mint egy éve."

Az NGM szerint az egész Európára nézve beláthatatlan kihatású menekültprobléma hirtelen megnövekedése a magyar közvéleményt éppúgy felzaklatta, mint a nemzetközit. A migránsok jelenléte Budapestnek csak néhány jól körülhatárolható területére - elsősorban a Keleti és Déli pályaudvarok közvetlen környezetére - koncentrálódott - olvasható a közleményben, amelyben hangsúlyozzák azt is, hogy a turisták mozgását a kijelölt tranzitzónák tehát nem zavarják, hiszen távol esnek a hagyományos turistaútvonalaktól, így a látványosságok megközelítésében nem okoznak problémát. A migránsok jelenléte a városlakók mindennapi életére sincsen olyan drámai kihatással, mint azt a külföldi média szalagcímei vagy képsorai időnként sugallják. "A magyar hagyományainak megfelelően változatlanul vendégszerető nép, amely barátsággal, empátiával és segítőkészséggel fordul a hozzánk látogató turisták felé" - zárul a közlemény.

Futballhulliágnok randalíroznak a Deák térnél, verekedés a Keletinél

Az NGM-közlemény megjelenésével szinte egy időben adott hírt az MTI arról, hogy magyar futballszurkolók randalíroznak, petárdákat dobálnak a fővárosban a Deák téren, az Astoriánál és a Madách téren péntek délután. Az M1 tudósítója a helyszínről azt mondta: a szurkolók a járdákat foglalják el a környéken, egyre indulatosabbak, agresszívabbak, pedig senki nem provokálja őket, sem a rendőrök, sem a járókelők. Hozzátette: feltehetően a román szurkolókat várják, akik azonban nem érkeznek, viszont egyre több rendőr jön a helyszínre. Az autók lépésben haladhatnak a környéken, de korábban a szurkolók kirohantak az útra, megállították a forgalmat.

Fotó: MTI